Nicolas Maduro: Trump, ia-ți mâinile de pe Venezuela! Yankee Go Home!

Laurentiu Gheorghe | 24.02.2019

Trupele loiale președintelui Nicolas Maduro au intervenit violent pentru a opri intrarea în Venezuela a unui convoi cu ajutoare externe, omorând doi protestatari și rănind alte zeci.

Pe aceeași temă

Escaladarea violențelor de sâmbătă l-a determinat pe liderul Opoziției, Juan Guaido, autoproclamat președinte interimar, să ceară SUA să ia în calcul toate variantele posibile pentru a-l îndepărta de la putere pe Maduro.

Camioanele încărcate cu alimente și medicamente donate de SUA au fost forțate să se în Columbia după ce susținătorii opoziției nu au reușit să rupă dispozitivele militarilor venezueleni care i-au dispersat folosind gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, rănind zeci de oponenți ai regimului Maduro. Martorii relatează că bărbații mascați îmbrăcați în haine civile au tras în protestatari cu muniție de război, rănind zeci dintre ei, cel puțin doi pierzându-și viața.

„Evenimentele violente de azi m-au determinat să propun comunității internaționale că trebuie să avem în vedere toate opțiunile pentru a apăra libertatea în țara noastră”, a scris Guiado pe Twitter, relatează Reuters.

Statele Unite sunt principalul sprijin din străinătate al lui Guaido, care a invocat constituția Venezuelei pentru a se declara președinte interimar luna trecută și care este recunoscut de majoritatea națiunilor occidentale drept șeful statului legitim, precum și de statele membre OPEC.

Opoziția sperase că soldații venezueleni ar fi încurcați la întoarcerea proviziilor cu disperare necesară în țară, unde un număr din ce în ce mai mare de 30 de milioane de persoane suferă de malnutriție și maladii tratabile.

Opoziția a sperat că militarii vor permite totuși ca ajutoarele să intre în Venezuela, ele fiind atât de necesare pentru o populație de 30 milioane de oameni, mulți dintre ei afectați de malnutriție și în imposibilitate de a se trata din cauza lipsei cronice de medicamente.

Dar, în timp ce circa 60 de membri ai forțelor de securitate au dispărut sâmbătă, potrivit autorităților columbiene, liniile soldaților Gărzii Naționale de la punctele de trecere a frontierei s-au menținut ferme, arzând gaze lacrimogene la convoaie.

Dar cu toate că aproximativ 60 de membri ai forțelor de securitate au dezertat, alăturându-se Opoziției, dispozitivele de militari din Garda Națională, loiali președintelui Maduro, au intervenit în forță pentru a opri intrarea pe teritoriul Venezuelei convoaiele de camioane de transportau ajutoare, au comunicat autoritățile din Columbia.

La punctul de trecere a frontierei dintre Columbia și Venezuela, două camioane cu ajutoare au fost incendiate, în timp ce mulțimea s-a îmbulzit să salveze cât mai mult din încărcătura acestora.

Guaido a spus că va continua să ceară ca Maduro să lase ajutorul și să caute alte căi. El a spus că va participa luni la o întâlnire a grupului regional de limbi al națiunilor din Bogota cu vicepreședintele SUA, Mike Pence, în cadrul căruia vor decide mai multe acțiuni pentru a intensifica presiunea asupra lui Maduro.

Guiado a declarat că va continua să solicite ajutor pe toate căile posibile. El a spus că luni va participa la o întâlnire a statelor latino-americane care se va desfășura la Bogota, unde este așteptat și vicepreședintele SUA, Mike Pence, pentru a discuta despre amplificarea acțiunilor prin care să mărească presiunea asupra lui Maduro.

"Astăzi, lumea a văzut în câteva minute, în ore, cea mai gravă față a dictaturii venezuele",

„Azi, comunitatea internațională a putut să vadă timp câteva minute, ore, adevărata față a dictaturii din Venezuela, a declarat Guaido la conferința de presă comună din Columbia, ținută împreună cu președintele columbian, Ivan Duque.

Acordarea sprijinului președintelui Columbiei, Duque, pentru liderul opoziției, l-a determinat pe Maduro să rupă relațiile diplomatice cu țara vecină și să acorde personalului ambasadei și a consulatelor 24 de ore pentru a părăsi teritoriul Venezuelei.

„Răbdarea mea s-a terminat, nu mai pot tolera așa ceva, nu mai putem tolera faptul ca teritoriul Columbiei să fie folosit pentru a ataca Venezuela. Din acest motiv, am decis ruperea relațiilor politice și diplomatice cu guvernul fascist din Columbia”, a susținut Maduro, într-un discurs, potrivit Reuters.

Maduro neagă faptul că țara sa, care deține cele mai mari rezerve de petrol din lume, are nevoie de ajutoare umanitare și îl acuză pe Guaido că este o marionetă a președintelui american Donald Trump. Washingtonul a avertizat că ar putea să impună noi sancțiuni foarte dure Venezuelei la summitul de luni, dacă Maduro va continua să blocheze punctele de trecere a frontierei.

„Ce crede poporul venezuelian despre amenințările lui Donald Trump? Ia-ți mâinile de pe Venezuela. Yankee go home”, a spus Maduro în fața propriilor suporteri îmbrăcați în cămăși de culoare roșie, culoarea socialiștilor, la un miting organizat în Capitala în Caracas. "El ne trimite mâncare stricată, nu, mulțumesc!"

Consilierul lui Trump pentru securitate națională, John Bolton, a declarat pe Twitter că țările care îl susțin încă pe Maduro „ar trebui să țină seama de ceea ce sprijină”, într-o avertisment străveziu la adresa Chinei și Rusiei, principalii aliați ai regimului socialist de la Caracas.

În orașele de la granița cu Columbia, San Antonia și Urena, soldații au tras cu gloanțe de cauciuc în susținătorii Opoziției, inclusiv parlamentari, care manifestau cu drapelul Venezuelei scandând „libertate”.

În imaginile transmise de agențiile de presă apar mai mulți motocicliști îmbrăcați în negru și mascați, care împart puști și pistoale unor grupuri de susținători ai lui Maduro.

Demonstranții din cele două orașe au ridicat baricade din anvelope pe care le-au incendiat, au răsturnat autobuse și au aruncat cu pietre în trupele loialiste, pentru ca să se permită intrarea convoaielor cu ajutoare într-o țară devastată de o criză economică care a înjumătățit PIB-ul în doar cinci ani.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22