Noapte de infern în suburbiile Atenei: locuințe în flăcări și mii de persoane evacuate

Redactia | 04.08.2021

Un incendiu forestier a scăpat de sub control marți în nordul Atenei, ducând la arderea completă a unor locuințe și forțând autoritățile să ordone mai multe evacuări.

Pe aceeași temă

Grecii s-au confruntat cu 81 de incendii cauzate de cel mai grav val de caniculă din ultimii 30 de ani, relatează Euractiv.

Peste 500 de pompieri s-au luptat cu flăcările la poalele Muntelui Parnitha după căderea nopții, aceștia fiind ajutați de 9 elicoptere, 7 aeronave și 305 polițiști desfășurați într-o zonă puternic împădurită din zona suburbiilor Varympopi și Adames.


„Este o zi dificilă pentru țară, am avut 81 de incendii forestiere în ultimele 24 de ore din cauza condițiilor meteorologice extreme”, le-a declarat reporterilor Nikos Hardalias, adjunctul ministrului pentru protecția civilă.

Incendiile au fost alimentate în ultimele zile de temperaturile de peste 40 de grade Celsius și vânturi.


Incendiul din nordul Atenei a avut 3 fronturi principale în localitățile Varympopi, Adames și Thrakomakedones, dând foc la locuințe și mașini și forțând locuitorii să fugă pentru a-și salva viața.


Autoritățile au evacuat bunurile de valoare din fosta reședință regală Tatoi aflată în apropiere și serviciul de protecție civilă le-a ordonat rezidenților Satului Olimpic să își părăsească locuințele.

Mai devreme în cursul zilei au fost evacuați copiii dintr-o tabără de vară și rezidenților din Varympopi, Adames și Thrakomakedones li s-a ordonat să își părăsească locuințele aflate la aproximativ 20 de kilometri nord de centrul Atenei.


Unii au rămas însă pentru a încerca să își apere casele cu furtunurile de grădină. Explozii au fost auzite după ce incendiul a mistuit un număr necunoscut de locuințe. Cluburile de echitație au eliberat caii pentru a fugi de foc.

„Locuințe în flăcări”


Premierul Kyriakos Mitsotakis a vizitat centrul de comandament al pompierilor care coordona eforturile de a ține sub control și stinge incendiile izbucnite și în Peninsula Peloponez și pe insulele Evia și Kos.

„Toate resursele avute la dispoziție au fost desfășurate în lupta de pe fronturi multiple”, a declarat cancelaria premierului într-un comunicat, adăugând că „în aceste vremuri dificile prioritatea este de a proteja viețile omenești”.

În Atena rețeaua de energie electrică a fost parțial avariată, punând în pericol furnizarea de electricitate în unele zone ale regiunii metropolitane.

„Zeci de locuințe sunt în flăcări”, a declarat pentru Open T Michalis Vrettos, viceprimarul regiunii Acharnes, în timp ce nori de fum gros se ridicau în spatele său.


Incendiile au perturbat circulația trenurilor și au forțat autoritățile să închidă o porțiune a unui drum național.

Vecina Greciei, Turcia, s-a confruntat marți la rândul ei cu a șaptea zi consecutivă de incendii izbucnite în apropierea unora dintre cele mai populare destinații turistice ale sale în contextul valului canicular sever care a cuprins mai multe regiuni din sudul Europei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22