Noi probleme pentru industria auto. Renault, suspectat de fraude cu emisiile de noxe

Tudor Despina | 14.01.2016

O serie de perchezitii la sediile Renault au provocat o cadere cu 20% a actiunilor producatorului auto francez. Perchezitiile ar avea legatura cu posibile fraude in ce priveste emisiile de noxe.

Pe aceeași temă

 

Cu 20%, astfel au cazut joi actiunile Renault la bursa, asta dupa ce in public s-a aflat ca unele dintre sediile companiei euto au fost perchezitionate saptamana trecuta. Potrivit Hot News, autoritatile franceze antifrauda au perchezitionat unitati din domeniul omologarii si al unitatilor de control pentru motoare, suspiciunea fiind ca ar putea sa fi existat fraude la nivelul emisiilor. Daca se confirma, situatia reprezinta o noua lovitura industriei auto la nivel global, dupa recentul scandal Volkswagen, de asemenea privind falsificarea emisiilor de noxe.

 

Renault a confirmat ca s-au facut perchezitii si spune ca nu s-a descoperit nici fel de soft ilegal. Intr-un raport al organizatiei germane ADAC emis in octombrie, trei modele Renault erau incluse in lista masinilor Euro 6 care au in realitate emisii de noxe mult mai mari decat a reiesit la teste.


Renault spune ca o comisie tehnica independenta are ca obiect sa verifice daca masinile constructorilor francezi sunt echipate cu programe asemanatoare cu cele puse de Volkswagen. In total vor fi  testate 100 de vehicule aflate in circulatie, dintre care 25 ale Renault. Pana la final de decembrie fusesera testate in Franta 11 vehicule din toate marcile, dintre care patru erau Renault. Testele arata ca nu este prezent niciun soft.


Renault a explicat ca investigatorii au verificat in ce mod utilizeaza tehnologiile conexe emisiilor si a adaugat ca au fost perchezitii si la fabrici si unitati de piese de schimb. Sindicatul CGT Renault spune ca au fost confiscate computerele unor directori de la centrul de inginerie din Lardy, centrul tehnic Guyancourt (Yvelines), sit-ul Plessis-Robinson si sediul central de la Boulogne-Billancourt, potrivit presei franceze.

 

Peste cinci miliarde de euro pierde Renault prin acest scandal, din capitalizarea de piata, arata Reuters, fiind vorba de una dintre cele mai proaste perioade din ultimii 20 de ani pentru  actiunile constructorului francez.


In sistem domino, scandalul Renault a determinat si alte caderi pe burse: Peugeot-Citroen (7%), Daimler si Volkswagen (aproximativ 5%). Celalalt mare constructor francez PSA Peugeot-Citroen, a dat o declaratie in care a spus ca nu a fost subiectul unor perchezitii

 

In context, o alta cadere a fost sesizata pe bursa din Milano, acolo unde actiunile Fiat Chrysler Automobile (FCA) au coborat cu mai bine de 10%, asta dupa ce presa a scris ca constructorul italiano-american a falsificat, la randul sau, cifrele privind vanzarile in Statele Unite.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22