Nord Stream 1 și 2 au suferit avarii grave în urma unor explozii, probabil un sabotaj

L. G. | 27.09.2022

Gazoductele Nord Stream 1 și 2 au fost avariate grav de două explozii misterioase petrecute în cursul nopții și dimineții, cel mai probabil fiind vorba de un act de sabotaj.

Pe aceeași temă

Cotidianul suedez Aftonbaldet l-a citat pe șeful de operațiuni al Forțelor de Apărare Suedeze, Michael Claesson, care a spus că nu este exclus să existe o legătură cu scurgerile de gaze și cu mobilizarea Rusiei de săptămâna trecută.

Claesson a spus apoi ziarului că incidentul este o „chestiune militară”. Forțele de Apărare Daneze au publicat primele imagini cu scurgerile de gaz din sistemul de conducte Nord Stream, în apropiere de zona economică exclusivă de la sud-est de insula Bornholm, potrivit cotidianului suedez Aftonbaldet.

Primele imagini arată o suprafață mare de bule de gaz în Marea Baltică, forțele armate daneze spunând că diametrul acestor covoare de metan au diametre cuprinse între 200 m și un kilometru.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">The size of the Nord Stream pipeline gas leak is huge. <br><br>According to the Danish armed forces, it measures about 1 kilometer in diameter. The smaller circle in the center is approximately 200 meters wide <a href="https://t.co/7FJQNN5hNg">https://t.co/7FJQNN5hNg</a></p>&mdash; Javier Blas (@JavierBlas) <a href="https://twitter.com/JavierBlas/status/1574753088480632832?ref_src=twsrc%5Etfw">September 27, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Poliția suedeză a anunțat marți că a lansat o anchetă preliminară cu privire la un posibil sabotaj legat de scurgerea de gaz din gazoductul Nord Stream 1.

„Am întocmit un raport și clasificarea infracțiunii este sabotaj grav”, a spus un purtător de cuvânt al poliției naționale.

Localizarea celor trei spărturi pe conductele Nord Stream 1 și 2

0

Ulrich Lissek, purtătorul de cuvânt al proiectului Nord Stream 2, a explicat că în zona din jurul insulei Bornholm gazoductele se află la o adâncime de aproximativ 70 de metri și sunt așezate în așa fel încât este foarte puțin probabil ca mai multe linii să fie avariate în același timp, de exemplu în urma unui singur accident de navă.

Întrebat dacă știe de incidente similare care au implicat conducte offshore, el a spus: „Nu am auzit niciodată de așa ceva”.

Purtătorul de cuvânt al Nord Stream AG, compania responsabilă pentru gazoductul Nord Stream 1, nu a dorit să ofere comentarii, afirmând că în prezent se fac cercetări.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a afirmat la rândul său că exploziile ar fi rezultatul unor acte de sabotaj. „Nu cunoaștem încă detaliile a ceea ce s-a întâmplat, dar vedem clar că acesta este un act de sabotaj”, a spus el, subliniind că ceea ce s-a întâmplat „înseamnă probabil o nouă escaladare a situației care are loc în Ucraina”.

Kristoffer Bottzauw, directorul Agenției pentru Energie din Danemarca, a declarat că scurgerile de gaze naturale sunt foarte mari și că oprirea celor din Nord Stream 2 ar putea dura până la o săptămână.

El a explicat și zona de interdicție decisă de forțele armate, afirmând că navele și-ar putea pierde flotabilitatea dacă intră în zonă și avertizând totodată că „suprafața mării este plină de metan, ceea ce crește pericolul de explozii.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">UPDATE - The surface area of the largest Nord Stream gas leak shows a &quot;disturbance&quot; of well over 1 kilometer in diameter, according to the Danish armed forces. <a href="https://t.co/u0r4cGjImo">pic.twitter.com/u0r4cGjImo</a></p>&mdash; Disclose.tv (@disclosetv) <a href="https://twitter.com/disclosetv/status/1574745422354325505?ref_src=twsrc%5Etfw">September 27, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Mihailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, este primul oficial ucrainean care reacționează în cazul exploziilor puternice produse în jurul gazoductelor Nord Stream din Marea Baltică, soldate cu „avarii fără precedent". El le califică drept „atac terorist”.

Televiziunea suedeză SVT a anunțat că rețeaua națională seismică suedeză a detectat luni două explozii subacvatice în apropierea sistemului de conducte Nord Stream.

„Una dintre explozii a avut o magnitudine de 2,3 și a fost înregistrată la 30 de stații de măsurare din sudul Suediei”, a spus SVT.

Bjorn Lund, profesor de seismologie și director al Rețelei Naționale Seismice Suedeze, a spus că aceste două evenimente seismice sunt urmarea unor explozii

Iată o hartă a celor trei scurgeri de pe sistemul de conducte Nord Stream:

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">All blasts seem to be just outside territorial waters (though within EEZ) - that has potential legal implications regarding interference with sovereignty<br><br>Also interesting is whether sheer size of methane bubbles (1km diameter) moves it back inside Danish territory... <a href="https://t.co/a3l0q0bByk">https://t.co/a3l0q0bByk</a></p>&mdash; David Sheppard (@OilSheppard) <a href="https://twitter.com/OilSheppard/status/1574766430196736000?ref_src=twsrc%5Etfw">September 27, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22