Notă a unui serviciu secret din NATO: Armata ucraineană nu va rezista mult în fața asaltului Rusiei

L. G. | 14.03.2022

Rusia își va accentua ofensiva iar forțele ucrainene nu vor rezista mult timp, arată o notă a serviciilor de informații dintr-un stat membru NATO, obținută de BFM TV.

Pe aceeași temă

Nota citată afirmă că, după Ucraina, Rusia ar putea să încerce să atace alte națiuni precum Georgia, Moldova sau țările baltice.

Potrivit acestei note, armata lui Vladimir Putin a început să lanseze o ofensivă militară mai susținută și extinsă, în fața căreia forțele ucrainene nu vor rezista pe termen scurt sau mediu.

Pe lângă capitala Kiev, amenințată de mai multe zile, zonele din partea de vest, relativ ferite de lupte până în prezent, au început să fie vizate de rachetele Rusiei. Partea occidentală nu mai este deci în siguranță, arată autorii raportului, care prezintă mai multe scenarii potențiale.

Armata Rusiei ar urma să-și intensifice operațiunile ofensive în Ucraina, dar și în zona de comunicare. Nu este clar deocamdată dacă degradarea actuală a liniilor de comunicație în Ucraina este datorată voinței părții rusești sau este o consecință a războiului. Dar forțele lui Vladimir Putin ar urma să taie comunicațiile, pentru a slăbi capacitățile ucrainene.

De la începutul invaziei s-a constatat de asemenea o multiplicare a atacurilor cibernetice, ceea ce îngrijorează observatorii.

Raportul subliniază de asemenea temerea că Rusia ar putea folosi arme chimice în Ucraina, în special într-un oraș unde militarii ruși s-ar confrunta cu dificultăți. Totuși, raportul îndepărtează posibilitatea ca centrala nucleară de la Cernobîl să fie vizată pentru a provoca un accident nuclear, deoarece Rusia ar avea și ea multe de pierdut: un astfel de incident ar avea un impact negativ inclusiv în Rusia și ar face inutilizabile terenuri agricole de care Rusia va avea nevoie în viitor.

Potrivit autorilor acestei note, singura pârghie reală de putere asupra lui Vladimir Putin ar putea veni din interiorul Rusiei. Dacă este puțin probabil ca cercul intim al președintelui să se întoarcă împotriva lui, pe fondul sancțiunilor occidentale, fisuri s-ar putea forma în cercul secund al puterii. Este însă dificil ca vestul să se bazeze pe acest aspect.

Pe de altă parte, în lipsa unei intervenții militare directe împotriva Rusiei, țările membre NATO ar putea ieși slăbite din această criză. Vladimir Putin și-a testat limitele, invadând Ucraina, și a văzut că nu întâmpină o rezistență directă. După Ucraina, ar putea deci să încerce să atace alte națiuni precum Georgia, Moldova sau țările baltice, și asta într-un interval de un an.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22