NYT, oficial de la Casa Albă: Fac parte din Rezistența împotriva Administrației Trump

Dora Vulcan | 06.09.2018

Sub titlul “Fac parte din rezistenţa din interiorul administraţiei Trump”, cotidianul New York Times a publicat miercuri un articol de opinie scris de un “oficial american de rang înalt”, a cărui identitate nu este dezvăluită, la cererea acestuia.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Un demers jurnalistic cel puțin ciudat din punctul de vedere al rigorilor profesiei, dar asumat de conducerea New York Times, în care un oficial al Casei Albe scrie un editorial, sub protecția anonimatului, în care spune că face parte dintr-un grup de rezistență de la Casa Albă care-l împiedică pe Trump să acționeze împotriva intereselor SUA. Trump a luat în derâdere demersul NYT și l-a făcut laș pe autor. Ideea unei opoziţii interne în cadrul guvernului Statelor Unite apare şi în cartea lui Bob Woodward, care va apărea săptămâna viitoare. Woodward este celebru pentru investigaţia Watergate.

 

 

Ziarul american New York Times a publicat un editorial nesemnat, dar atribuit unui ”înalt oficial” din Administrația SUA, în care acesta scrie că un grup de ”rezistență” împotriva președintelui Donald Trump a luat în calcul îndepărtarea acestuia din funcție din cauza incapacității de a-și îndeplini atribuțiile. Ziarul New York Times recunoaşte că practica publicării unui editorial dintr-o sursă confidenţială este neobişnuită, dar îşi motivează decizia prin importanţa dezvăluirilor şi prin riscul ca, dacă şi-ar face cunoscută identitatea, autorul să fie demis. Cititorii sunt asiguraţi că redacţia ştie cine a scris articolul şi sunt invitaţi să pună întrebări despre conţinut şi despre procesul de aprobare a publicării.

 

Articolul arată că în cadrul administraţiei SUA există oameni care încearcă să obstrucţioneze o parte din intenţiile preşedintelui Donald Trump. Cei implicaţi consideră că prima lor datorie este cea faţă de ţară, susţine autorul.

 

„Dilema - pe care Trump nu a prins-o în totalitate - este că mulţi oficiali din propria-i administraţie muncesc din interior să dejoace părţi din agenda lui şi cele mai rele tendinţe ale lui. Ştiu asta. Sunt unul dintre ei”.

 

Autorul editorialului a scris că, în cele din urmă, grupul de rezistență a renunțat la idee, care se baza pe o procedură extrem de complicată și greoaie. Grupul de rezistență continuă însă să saboteze ceea ce membrii săi consideră a fi acte care dăunează intereselor SUA, a mai scris sursa anonimă.

 

În urma apariţiei articolului, Trump a comentat pe Twitter, respingând cele scrise de NY Times, numind textul „o ruşine” şi persoana „fără curaj” şi a atacat autorul, de a cărui existenţă se îndoieşte, şi publicaţia americană. El a calificat așa-zisele dezvăluirile drept ”un act de trădare” și a cerut ziarului New York Times să facă imediat public numele autorului. New York Times a refuzat să-și dezvăluie sursa.

 

 

The Failing New York Times! pic.twitter.com/SHsXvYKpBf

— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 5 septembrie 2018

 

 

 

Ideea unei opoziţii interne în cadrul guvernului Statelor Unite există şi în cartea “Fear: Trump in the White House” (“Teamă: Trump la Casa Albă”) a ziaristului Bob Woodward, celebru după investigaţia jurnalistică în urma căreia s-a declanşat scandalul Watergate.

 

Volumul urmează să apară abia săptămâna viitoare, dar CNN a difuzat marţi fragmente din text. Potrivit lui Woodward, unii consilieri apropiaţi ai lui Trump ar fi luat măsuri ieşite din comun la Casa Albă, încercând să oprească “impulsuri periculoase” ale preşedintelui şi mergând până la ascunderea unor documente, pentru ca acesta să nu le semneze.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22