O comisie a ONU confirmă că în Ucraina au fost comise crime de război

L. G. | 23.09.2022

Crime de război, inclusiv violuri torturi și încarcerarea copiilor au fost comise în zonele ocupate de ruși din Ucraina, a declarat vineri șeful unui organism de anchetă mandatat de ONU, relatează Reuters.

Pe aceeași temă

Ucraina și aliații săi occidentali susțin că soldații ruși au încălcat toate legile încă de la începutul invaziei din 24 februarie, dar Moscova neagă aceste lucruri și denunță o campanie de denigrare a armatei ruse.

„Pe baza dovezilor colectate de Comisie, aceasta a concluzionat că au fost comise crime de război în Ucraina”, a declarat Erik Mose, care conduce Comisia de anchetă privind Ucraina, a comunicat Consiliul pentru Drepturile Omului al ONU de la Geneva, conform Reuters.

El nu a precizat cine sunt vinovați de comiterea acestor fapte, dar comisia s-a concentrat pe zonele ocupate anterior de forțele ruse precum Kiev, Cernihiv, Harkov și Sumi.

Anchetatorii din comisia creată de Consiliul pentru Drepturile Omului în martie au vizitat 27 de situri și au intervievat peste 150 de victime și martori.

Ei au găsit dovezi ale unui număr mare de execuții, inclusiv cadavre cu mâinile legate, cu gâturile tăiate și împușcate în cap, a spus Mose.

El a spus că anchetatorii au identificat victime ale violenței sexuale cu vârste cuprinse între patru și 82 de ani. În timp ce unii soldați ruși au folosit violența sexuală ca strategie, comisia „nu a stabilit că ar fi fost vorba de un tipar general în acest sens”, a adăugat Mose.

„Am fost frapaţi de numărul mare de execuţii în regiunile pe care le-am vizitat. Comisia investighează în prezent astfel de decese în 16 oraşe şi aşezări. Am primit acuzaţii credibile privind numeroase alte cazuri de execuţii, pe care în prezent le documentăm”, a declarat şeful comisiei respective.

De asemenea, Mose a denunţat bombardamentele ruseşti asupra unor zone civile în Ucraina.

Martorii, a indicat el, au furnizat mărturii concordante despre rele tratamente şi tortură, săvârşite în timpul detenţiei lor ilegale. Unele dintre victime au declarat că, după o primă reţinere de către forţele ruse în Ucraina, au fost transferate în Rusia şi deţinute timp de săptămâni în şir în închisori.

„Interlocutorii au descris bătăi, şocuri electrice şi nuditate forţată, precum şi alte tipuri de încălcări ale convențiilor internaționale în aceste locuri de detenţie”, a subliniat Mose, care atrage atenţia că, după transferul în închisorile în Rusia, unele victime au dispărut.

Întrebat dacă va fi investigat și cazul gropilor comune descoperite în apropiere de Izium, în estul Ucrainei, unde au fost găsite sute de cadavre, acesta a spus că anchetatorii urmează să efectueze cercetări la fața locului.

„Acesta este, desigur, un incident inedit, dar cu siguranță intenționăm să analizăm și evenimentul de la Izium”, a declarat Erik Mose, care conduce Comisia de anchetă privind Ucraina, în cadrul unei conferințe de presă.

Întrebat dacă au fost comise crime împotriva umanității, Mose a spus că comisia nu a ajuns încă la această concluzie, invocând atât lipsa de dovezi, cât și de analize.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22