O delegație a Chinei, oprită la intrarea în Westminster Hall, unde e depus sicriul Reginei Elisabeta

L. G. | 16.09.2022

Unei delegații a Guvernului chinez i s-a interzis accesul în Westminster Hall, unde este depus sicriul Reginei Elisabeta a II-a, scrie BBC.

Pe aceeași temă

Poliția londoneză a transmis, vineri, că funeraliile de stat reprezintă cea mai mare operațiune de securitate organizată vreodată la Londra.

Președintele Camerei Comunelor, Sir Lindsay Hoyle, ar fi refuzat o cerere de acces la Westminster Hall din cauza sancțiunilor impuse de China împotriva unor parlamentari britanici. Camera Comunelor a spus pentru BBC că nu comentează chestiuni de securitate.

Reamintim că liderii a trei țări - Rusia, Belarus și Myanmar - au interdicție de a participa la înmormântarea monarhului, la care sunt așteptați sute de șefi de stat

„În calitate de gazdă, Regatul Unit este cu siguranță familiarizat cu protocoalele diplomatice și cu modalitățile adecvate de a primi oaspeții”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, susținând că nu a văzut nicio interdicție.

Anul trecut, China a impus interdicții de călătorie și înghețarea activelor a nouă britanici - inclusiv șapte parlamentari - după ce Marea Britanie a acuzat Beijingul că maltratează musulmanii uiguri.

Aceasta a făcut ca ambasadorul Chinei în Regatul Unit să aibă interdicție în Parlament - o mișcare care a fost extinsă acum la o delegație chineză care a vrut să-i aducă un omagiu Reginei.

Relațiile dintre Marea Britanie și China sunt deja tensionate, iar această interdicție nu va ameliora situația, comentează BBC. Vicepreședintele chinez este așteptat însă să participe la funeraliile de stat de luni, care vor avea loc peste drum de Parlament, la Westminster Abbey.

Cea mai mare operațiune de securitate organizată vreodată la Londra

Poliția londoneză a transmis vineri că înmormântarea Reginei Elisabeta va reprezenta cea mai mare operațiune de securitate pe care a organizat-o vreodată, în timp ce prim-miniștri, președinți și membri ai caselor regale încep să se adune pentru a-i aduce un omagiu celui mai longeviv monarh al Marii Britanii.

Președintele american Joe Biden și președintele francez Emmanuel Macron sunt printre cei mai de seamă oaspeți care au confirmat că vor participa la înmormântare, în timp ce liderii din Rusia, Belarus și Myanmar nu au fost chemați.

În acest weekend, Regele Charles al III-lea va găzdui lideri mondiali și membri ai familiilor regale la Palatul Buckingham, în ajunul înmormântării Reginei Elisabeta a II-a, într-una dintre cele mai mari recepții oficiale de stat britanice din istorie.

Președinții și prim-miniștrii din întreaga lume vor sosi la Londra pe tot parcursul weekendului pentru a-i aduce un omagiu reginei. Fiecare țară care are legături diplomatice cu Marea Britanie a fost invitată să trimită câte un reprezentant, în timp ce regi și regine din Țările de Jos, Norvegia și Spania se vor număra printre membrii familiilor regale europene care vor fi prezenți.

Duminică, aceștia vor participa la o recepție grandioasă găzduită de Palatul Buckingham, unde vor fi întâmpinați oficial de rege. De asemenea, toți membrii familiei regale britanice sunt așteptați să participe, fără a se cunoaște detalii privind participarea prințului Harry, a soției sale Meghan Markle și a prințului Andrew.

Sicriul închis al Reginei Elisabeta a II-a este expus pentru public în Westminster Hall până în dimineaţa zilei de 19 septembrie. Accesul este permis 24 de ore pe zi, iar mii de oameni stau la cozi pentru a trece pe la catafalcul suveranei.

Regele Charles al III- lea şi regina consoartă au mers vineri în Ţara Galilor, încheind astfel turneul lor în cele patru naţiuni constitutive ale Regatului Unit (Anglia, Scoţia, Irlanda de Nord şi Ţara Galilor). În cursul serii, toţi cei patru copii ai Reginei, inclusiv regele Charles, se reunesc la Westminster Hall, pentru "un priveghi princiar".

<iframe width="874" height="492" src="https://www.youtube.com/embed/N_UCPvwmF9c" title="LIVE: Thousands Queue to Pay Their Respects to the Queen" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Metroul, închis în centrul Londrei luni

Trei staţii de metrou din centrul Londrei vor fi închise în cea mai mare parte a dimineţii de luni, când vor avea loc funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a, a anunţat vineri Transport for London (Tfl).

Compania care gestionează reţeaua de transport public din capitală a precizat că vor fi închise staţiile Westminster, St James's Park şi Hyde Park Corner pentru a evita aglomeraţia în apropierea Westminster Abbey, unde vor avea loc funeraliile. De asemenea, staţia Green Park va permite plecări cu metroul doar între orele 9:00 GMT şi 19:00 GMT. Staţiile afectate ar urma să fie redeschise după încheierea funeraliilor, pentru a ajuta oamenii să plece din zonă.

În plus, este de aşteptat ca multe autobuze care circulă în mod normal prin centrul Londrei să fie deviate luni dimineaţă. Transport for London a precizat, de asemenea, că autobuzele vor opri "dacă este sigur şi practic" în timpul minutului de reculegere programat duminică seară la ora 19.00 GMT şi în timpul celor două minute de reculegere de luni la ora 10.55 GMT, la finalul funeraliilor de stat.

Regina Elisabeta a II-a urmează să fie înmormântată luni, la ora locală 19.30 (21.30, ora României), într-o ceremonie privată, în Capela St Georges a Castelului Windsor, la periferia de vest a Londrei, după funeraliile de stat de luni dimineaţa.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22