O gimnastă i-a dat în judecată pe Bela şi Marta Karolyi pentru abuz fizic şi emoţional

E.b. | 28.10.2016

O fostă gimnastă americană i-a dat în judecată, joi, pe antrenorii Bela şi Marta Karolyi pentru abuz fizic şi emoţional, dar şi pe medicul Larry Nassar, despre care susţine că a abuzat-o sexual.

Pe aceeași temă

 

Fosta gimnastă spune că fostul medic al echipei SUA a abuzat-o sexual în timpul controalelor medicale şi că Bela şi Marta Karolyi ştiau de abuz şi nu au făcut nimic pentru a-l opri pe medic. Fosta sportivă mai susţine că Bela şi Marta Karolyi au abuzat-o la rândul lor, fizic şi emoţional, conform ESPN, preluat de News.ro.

 

Procesul a fost intentat la Curtea Superioară din California de o tânără în vârstă de 24 de ani care a făcut parte din lotul de gimnastică al SUA în perioada 2004-2010 (între 12 şi 18 ani). Fosta gimnastă spune că Larry Nassar i-a penetrat vaginul cu degetele susţinând că este o procedură de "ajustare intravaginală a oaselor". Tânăra precizează că abuzul sexual a avut loc la ferma din Texas aflată în proprietatea familiei Karolyi, unde există şi o bază de pregătire pentru echipa de gimnastică a SUA.

 

Bela şi Marta Karolyi ar fi ignorat abuzurile sexuale care aveau loc la fermă şi ar fi "instituit un regim de intimidare şi teamă", lovindu-le pe gimnaste şi zgâriindu-le, privându-le de hrană şi apă, spunându-le că sunt grase şi făcându-le să se dezbrace până la lenjeria intimă astfel încât să fie judecate în faţa colegelor lor.

 

Procesul vizează şi Federaţia Americană de Gimnastică, pe actualul preşedinte, Steve Penny, şi pe fostul preşedinte, Robert Colarossi, care ar fi ştiut de abuzurile de la lotul naţional, dar le-au ignorat, şi pe Galina Marinova şi Artur Akopian, antrenorii privaţi ai fostei gimnaste.

 

Contactată de ESPN, federaţia americană a negat acuzaţiile la adresa sa. Marta Karolyi a refuzat să comenteze cazul.

 

În septembrie, altă fostă gimnastă, medaliată la Jocurile Olimpice din 2000, a intentat un proces care îl vizează tot pe Nassar, acuzaţiile fiind similare cu cele din procesul din acest an.

 

Federaţia americană l-a demis pe Nassar în vara anului 2015, după ce a primit plângeri cu privire la comportamentul său necorespunzător, cu tentă sexuală, în timpul examenelor medicale. Nassar face obiectul unei anchete în Michigan, unde ESPN a descoperit că împotriva sa există 30 de plângeri de agresiune sexuală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22