O jurnalistă rusă, considerată de Kiev propagandistă a Moscovei, arestată şi expulzată

E.b. | 30.08.2017

Serviciul securității de stat din Ucraina (SBU) a arestat-o pe Anna Kurbatova, jurnalistă a postului public de televiziune din Rusia și o va expulza din țară.

Pe aceeași temă

 

 

Motivul: un reportaj realizat cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, considerat prea critic, transmite France Presse și Reuters, preluate de Agerpres.

 

Prezentatoarea Canalului 1 a anunțat că nu mai este în măsură să ia legătura cu Anna Kurbatova, aflată la Kiev, și a vorbit despre o "răpire de către indivizi necunoscuți în apropierea locuinței sale", dând un ton dramatic acestui caz înainte de a preciza: ''Potrivit informațiilor noastre, Anna Kurbatova a fost arestată de către agenți ai serviciilor de securitate ucrainene ''.

 

''Propagandista rusă Anna Kurbatova va reveni forțat în Rusia. În prezent, documentele necesare pentru expulzarea sa sunt procesate. Același lucru se va întâmpla cu oricine își permite să discrediteze Ucraina'', a declarat purtătoarea de cuvânt a SBU, Olena Ghitlianska, citată de agenția de presă Reuters.

 

O sursă din interiorul SBU a indicat pentru France Pressecă jurnalista a fost arestată ca urmare a unui reportaj considerat prea critic despre Ucraina și că ea va fi expulzată de pe teritoriul ucrainean. ''Va fi expulzată ca urmare a reportajului pe care l-a realizat cu ocazia Zilei Independenței (24 august, n.r.). Șederea sa aici va fi scurtată și ea va face obiectul unei interdicții de intrare în Ucraina'', a adăugat sursa respectivă.

 

Ucraina a sărbătorit joi aniversarea independenței sale față de URSS. La parada militară desfășurată cu acest prilej la Kiev și la care au participat și soldați americani a fost prezent și șeful Pentagonului, James Mattis. Reportajul realizat de Anna Kurbatova, difuzat în weekend, s-a referit la vizita lui Mattis și la confruntările dintre armata ucraineană și separatiștii proruși din estul Ucrainei. Materialul conținea interviuri cu diverși interlocutori critici față de președintele ucrainean Petro Poroșenko.

 

O altă jurnalistă rusă, Tamara Nersesian, de la postul public Rossiya 24, a fost deja expulzată din Ucraina pe 15 august din cauza 'activităților sale împotriva intereselor ucrainene'. Jurnalista a primit o interdicție de intrare în Ucraina pentru o perioadă de trei ani. La finalul lunii iunie, o altă jurnalistă a postului Rossiya 24, Maria Kniazeva, fusese expulzată din Ucraina din același motiv.

 

Cu câteva zile în urmă numele Annei Kurbatova a apărut pe controversatul website ucrainean Mirovoreț, care a întocmit o așa-numită listă neagră cu ziariștii străini care ar publica 'știri false' despre Ucraina. Pe respectiva listă se află și doi jurnaliști spanioli care marți au fost expulzați din Ucraina de către SBU pentru modul în care ei au relatat despre conflictul cu separatiștii proruși din estul țării, măsură considerată de asociațiile de jurnaliști drept un atac asupra libertății de exprimare.

 

Potrivit SBU, cei doi jurnaliști spanioli, Antonio Pampliega și Angel Sastre, au realizat reportaje în care susțineau că trupele ucrainene au bombardat zone civile, informație considerată falsă de autoritățile de la Kiev.

 

Armata ucraineană luptă contra separatiștilor proruși în estul Ucrainei, conflict soldat până acum cu peste 10.000 de morți. În anul 2015, Kievul a revenit asupra unei decizii de interzicere a intrării în țară a unor corespondenți de presă britanici, germani și spanioli. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22