O noua rundă de negocieri la nivel înalt SUA-China cu ocazia summitului G20

Laurentiu Gheorghe | 28.06.2019

Donald Trump a declarat vineri că comerțul a fost prioritatea sa principală la summitul G20, în timp ce președintele chinez, Xi Jinping, a avertizat împotriva protecționismului în creștere.

Pe aceeași temă

Donald Trump după ce a avut o serie de întâlniri cu liderii mai multor state, inclusiv cu premierii Japoniei, Shinzo Abe, și al Indiei Indiei, Narendra Modi, a declarat că vede îmbunătățirea perspectivelor comerciale ale SUA cu aceste state. Cu doar câteva zile mai înainte, președintele american criticase Tratatul de securitate SUA-Japonia și a cerut Guvernului de la New Delhi să renunțe la taxele vamale penalizatoare pentru importurile americane .

„Cred că vom avea niște decizii foarte importante de anunțat. Un acord comercial foarte amplu. Facem lucruri foarte bune cu India în ceea ce privește comerțul, privit din punctul de vedere al industriei ", a spus Trump la începutul discuțiilor cu premierul indian.

Sâmbătă este programată întâlnirea la nivel înalt Trump-Xi Jinping, o șansă importantă pentru deblocarea discuțiilor privind îngrijorările SUA legate de producătorul de echipamente de telecomunicații Huawei.

Washingtonul și-a presat aliații să evite utilizarea echipamentelor Huawei de a cincea generație sau în rețelele 5G din motive de securitate și a sugerat de asemenea că ar putea fi unul dintre punctele dintr-un acord comercial cu China.

„De fapt livrăm pentru Huawei multe piese și componente”, a spus Trump la întâlnirea cu Modi. „Deci o să discutăm despre acest subiect și despre cum este afectată India. Și vom discuta și despre Huawei."

Bursele asiatice au scăzut joi, pe fondul temerilor în creștere, că întâlnirea extrem de așteptată dintre Trump și Xi nu va avea un rezultat pe măsura așteptărilor.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Junker, și-a afirmat pesimismul legat de rezolvarea vechii dispute comerciale dintre SUA și China.

„Relațiile comerciale dintre China și Statele Unite sunt dificile, și contribuie la încetinirea economiei globale", a declarat el într-o conferință de presă.

Xi a avertizat, de asemenea, despre unele măsuri protecționiste pe care el consideră că le-au adoptat în ultimul timp anumite țări dezvoltate.

„Toate acestea distrug ordinea comercială la nivel mondial ... Acest lucru influențează, de asemenea, interesele comune ale țărilor noastre, umbrește pacea și stabilitatea la nivel mondial", a declarat Xi într-o întrunire liderilor statelor BRICS care a avut loc în timpul reuniunii G20.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22