Oamenii preşedintelui Trump: Jeff Sessions, director al CIA; Mike Pompeo, procuror general

E.b. | 18.11.2016

Jeff Sessions (foto ), un senator republican, fost procuror, criticat pentru vederi rasiste în trecut și susținător al politicilor antiimigrație ale lui Trump, va fi procurorul general al SUA - post cu atribuţii de ministru al Justitiei, iar Mike Pompeo, directorul CIA.

Pe aceeași temă

 

 

Un congresmen republican, fost ofițer cu misiuni pe granița Cortinei de Fier, înainte de căderea Zidului Berlinului, Mike Pompeo, urmează să preia conducerea CIA, potrivit presei americane care a anunțat cele două noi nominalizări în echipa cu care își va începe Donald Trump mandatul la Casa Albă, la 20 ianuarie 2017.

 

Agenția Reuters, preluată de Digi24.ro a anunțat că numele celor doi vor fi oficial prezentate în următoarele ore. Potrivit agenției citate, ambii politicieni au acceptat nominalizările, confo

 

Senatorul Sessions, care urmează să fie procurorul general al Statelor Unite are vederi apropiate cu ale lui Donald Trump și are înregistrate declarații la fel de controversate ca și ale lui Trump în privința imigrației. Sessions se opune oricărei căi de obținere a cetățeniei americane de către imigranții fără documente. De asemenea, viitorul procuror general al Statelor Unite a fost un înfăcărat susținător al promisiunii din timpul campaniei electorale a lui Trump, potrivit căreia va construi un zid pe granița care desparte Mexicul de SUA.

 

 

Veteran de război

 

 

Sessions, 69 de ani, un fost procuror general al statului Alabama și procuror federal, a primit oferta de la Donald Trump prin telefon, potrivit CBS News. Potrivit surselor echipei de tranziție, cea care îl asistă pe Trump în formarea echipei pe care o va aduce la Casa Albă, senatorul Sessions l-a impresionat pe Trump cu activitatea sa de procuror. Veteran de război, Sessions este senator de Alabama, este membru în comisia forțelor armate și președinte al unei subcomisii care are ca domeniu de activitate forțele strategice ale Statelor Unite

 

Reuters notează că, deși este membru al Congresului american de 20 de ani, Sessions ar putea avea dificultăți în procesul de confirmare în funcția de procuror general al SUA la audierile și votul pe care Senatul  urmează să le programeze, în pofida faptului că această cameră este dominată de membrii Partidului Republican.

 

În 1986, Sessions a fost cel de-al doilea candidat nominalizat la funcția de procuror federal care a fost respins, din cauza unor afirmații ale sale care au fost considerate rasiste. Între altele, în 1986 a numit un procuror afro-american cu apelativul "băiete'', o acuzație pe care Sessions a negat-o. El a spus că nu a fost rasist, iar în timpul audierilor citate a declarat că grupuri, precum cel care militează pentru avansul social al oamenilor de culoare sau uniunea cdare pledează pentru libertățile civile americane sunt "ne-americane".

 

 

 Pompeo, un critic ardent al lui Hillary Clinton

 

 

Mike Pompeo, membru al Camerei Reprezentanţilor din partea Partidului Republican, ales în statul Kansas, este şi fost ofiţer în armata SUA. Potrivit New York Times, Pompeo a avut trei mandate în Congres și este membru în Comisia acestei camere care monitorizează serviciile secrete. A devenit cunoscut publicului american în timpul anchetei acestei comisii asupra atacului din anul 2012 asupra consulatului american din Benghazi, soldat cu moartea mai multor angajați diplomatici și militari și a însuși ambasadorului american în Libia. Pompeo a fost un critic ardent al lui Hillary Clinton, secretar de stat la acea dată.

 

În cazul în care va fi confirmat de Senat în funcția de director al CIA, cei de la New York Times avertizează că Pompeo va prelua un serviciu secret care s-a reconfigurat după atacurile de la 11 septembrie, fiind acum concentrat pe ceea ce publicația citată numește vânătoare de oameni, contraterorism și operațiuni cu mandate pentru ucidere. De asemenea, NY Times notează că în ultimul an actualul director, John O. Brennan, a fost mai preocupat pe organizarea birocratică a CIA, o strategie pe care Pompeo va decide dacă o va menține sau nu.

 

Pompeo a terminat șef de promoție la West Point și, așa cum se prezintă pe pagina care i-a fost arondată pe internet de către Congres, "a servit ca ofiţer chiar pe graniţa Cortinei de Fier înainte de căderea Zidului Berlinului". După ce a ieşit din armată, Pompeo a absolvit dreptul la Harvard, apoi a intrat în afaceri, devenind preşedinte al Sentry International.

 

 

O linie agresivă împotriva extremismului islamic

 

 

Generalul în retragere Michael Flynn, 58 de ani, va fi cel care va prelua postul de consilier pentru Securitate națională de la Casa Albă, după ce a condus serviciul de informații militare (Defense Intelligence Agency, DIA) între 2012 și 2014. Flynn a fost unul din puținii exponenți ai establishment-ului militar american care l-a susținut pe Trump în campania electorală, conform Agerpres.

 

Michael Flynn a susținut o linie foarte agresivă împotriva extremismului islamic, acuzând administrația Obama că se arată prea puțin energică în fața acestei amenințări.

 

În schimb, a apărat o apropiere de Moscova și Beijing, afișându-se alături de președintele rus Vladimir Putin cu prilejul unui dineu la Moscova, în decembrie 2015. "Avem o problemă cu islamismul radical și cred că putem colabora cu rușii împotriva acestui inamic", a explicat el pentru Washington Post în această vară.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22