Obama neagă faptul că ar fi ordonat ascultarea telefoanelor lui Trump

E.b. | 05.03.2017

Fostul preşedinte american Barack Obama nu a ordonat vreodată supravegherea vreunui cetăţean american. ”Teribil! Tocmai am descoperit că preşedintele Obama mi-a pus liniile telefonice sub ascultare în Trump Tower chiar înainte de victoria mea”, a scris Trump pe Twitter.

Pe aceeași temă

 
 

 

 

UPDATE: Preşedintele american Donald Trump a cerut duminica Congresului SUA să ancheteze eventualele interceptări telefonice, despre care el susţine că l-au vizat şi că au fost ordonate de predecesorul său Barack Obama, înainte de alegerile prezidenţiale din 8 noiembrie 2016, transmite AFP.

 

 

"Președintele Obama și nici un responsabil al Casei Albe nu au ordonat vreodată supravegherea vreunui cetățean american", a precizat Kevin Lewis, purtătorul de cuvânt al lui Barack Obama, într-un scurt comunicat, conform AFP, preluată de Agerpres.

 

Președintele american Donald Trump l-a acuzat sâmbătă pe predecesorul său Barack Obama că i-a pus sub ascultare telefoanele înainte de alegerile prezidențiale din 8 noiembrie, transmitea AFP.

 

Trump a lansat această acuzație într-o serie de postări foarte matinale pe Twitter, fără a oferi mai multe detalii și nici dovezi. El i-a reproșat fostului președinte că este "o persoană malefică (sau bolnavă)".

 

"Execrabil! Tocmai am descoperit că președintele Obama mi-a pus sub ascultare liniile telefonice în Trump Tower încă înainte de victoria mea", a notat Trump. "Este un lucru mercantil", a comentat el, făcând o paralelă cu urmărirea militanților și simpatizanților comuniști din SUA în anii 1950.

 

Donald Trump a făcut o paralelă și cu scandalul Watergate, de spionaj politic care, în 1974,  a dus la demisia lui Richard Nixon, pe atunci președinte al țării.

 

"Sunt sigur că un bun avocat ar putea face o bună afacere din faptul că președintele Obama mi-a pus telefoanele sub ascultare în octombrie, chiar înainte de alegeri!", a dezvăluit președintele american, care își petrece din nou weekend-ul pe proprietatea sa Mar-a-Lago din Florida.

 

Această salvă pe Twitter intervine într-un moment în care administrația sa este zdruncinată de recentele dezvăluiri asupra contactelor dintre oameni din anturajul lui Trump și responsabili ruși în timpul campaniei prezidențiale și între 8 noiembrie, când el a fost ales președinte, și 20 ianuarie, când și-a preluat funcțiile.

 

Presa a dezvăluit săptămâna aceasta că ambasadorul rus în SUA, Serghei Kisliak, s-a întâlnit înainte și după alegerile din SUA cu mai mulți consilieri sau apropiați ai președintelui republican.

 

Jeff Sessions, un apropiat al lui Donald Trump, a recunoscut că a avut două întâlniri cu Serghei Kisliak în 2016, în plină campanie prezidențială, contrazicând vizibil ceea ce afirmase sub jurământ în fața unei comisii parlamentare în timpul audierilor pentru confirmarea sa în post.

 

Ambasadorul rus avusese mai multe contacte anul trecut cu Michael Flynn, în special telefonic, la 29 decembrie, când președintele de la acea vreme Barack Obama dăduse ordin pentru expulzarea a 35 de diplomați și spioni ruși, ca represalii la amestecul Moscovei în alegerile prezidențiale din SUA. Flynn, consilier pentru securitate națională, a trebuit să demisioneze în 13 februarie.

 

Kremlinul a dat asigurări că nu era la curent cu întâlnirile dintre Sessions și Kisliak, subliniind în același timp că "treaba ambasadorului era să aibă cât mai multe întâlniri cu putință". 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22