Obama si Putin le-au cerut diplomatilor sa continue negocierile pentru armistitiul din Siria

Dora Vulcan | 05.09.2016

Preşedintele american Barack Obama şi omologul său rus Vladimir Putin au avut luni o discuţie despre cum şi în ce fel ar putea ajunge la un acord de încetare a ostilităţilor din Siria, potrivit unui oficial al administraţiei de la Washington, citat de site-ul agenţiei Reuters. Ei le-au cerut diplomaţilor să continue negocierile pe tema armistiţiului din Siria.

Pe aceeași temă

 

 

Oficialul american a declarat reporterilor că Obama şi Putin au avut o discuţie "constructivă" despre ajutor umanitar, reducerea violenţelor din Siria, precum şi cooperarea împotriva grupărilor teroriste, transmite Mediafax.

 

 

În cadrul discuţiilor care au avut loc luni între secretarul american John Kerry şi ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, pentru a doua oară în ultimele două săptămâni, aceştia nu au putut ajunge la o înţelegere în privinţa unui eventual armistiţiu în Siria. Oficialii americani au subliniat faptul că ar putea abandona tratativele în cazul în care nu se va ajunge cât de curând la un acord.

 

 

 

Obama şi Putin nu au stabilit detaliile delicate ale înţelegerii ruso-americane, au făcut însă progrese legate de "clarificarea lacunelor rămase" şi au convenit că Lavrov şi Kerry vor avea o nouă discuţie în vederea stabilirii unei înţelegeri.

 

 

 

"Dacă se poate ajunge la un acord, vrem ca acest lucru să aibă loc cât mai rapid, din cauza situaţiei umanitare. Cu toate acestea, trebuie să ne asigurăm că va fi un acord eficace. Dacă nu putem obţine tipul de înţelegere pe care ne-o dorim, vom renunţa la aceste tratative", a declarat oficialul american.

 

 

 

Acordul de încetare al ostilităţilor, intermediat de Lavrov şi Kerry în luna februarie, a fost rupt în urmă cu câteva săptămâni, administraţia de la Washington acuzând forţele siriene de încălcarea armistiţiului.

 

 

 

Oficialii Departamentul de Stat american au refuzat dezvăluirea divergenţelor care împiedică ajungerea la un acord, deşi aceştia au declarat că diferenţele au apărut în privinţa felului în care planul armistiţiului va fi implementat. Rusia a insistat că nu poate cădea la o înţelegere decât în cazul în care luptătorii opoziţiei, susţinuţi de SUA şi aliaţii din Orientul Mijlociu, se vor separa de grupările militante asociate Al Qaida, cu care sunt aliate în unele zone.

 

 

 

Obama şi Putin au abordat, de asemenea, subiectul conflictului din Ucraina. Casa Albă analizează dacă este posibilă implementarea acordului de la Minsk înaintea de ianuarie 2017, atunci când Barack Obama va părăsi Biroul Oval, ori dacă extinderea sancţiunile economice împotriva Rusiei este necesară. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22