Ofensiva asupra oraşului Mosul, ocupat de Stat Islamic: 200 de Km² au fost recuceriți VIDEO

E.b. | 18.10.2016

Ofensiva pentru eliberarea oraşului irakian Mosul de sub ocupaţia jihadiştilor organizaţiei teroriste Stat Islamic progresează. Miliţiile kurde au anunţat că au recucerit 200 de kilometri pătraţi de teren din apropierea localităţii, ca parte a primei etape a operaţiunii.

Pe aceeași temă

 

Pentagonul anunţă că trupele care participă la această acţiune şi-au îndeplinit mai repede obiectivele din prima zi, conform Digi214.ro. 

 

Totuşi, organizaţiile umanitare internaţionale sunt îngrijorate că, pe măsură ce linia frontului se va apropia de Mosul, criza umanitară se va agrava.

 

Linia frontului este deocamdată în satele din jurul Mosulului şi progresează rapid către oraş. Aceasta este şi prima operaţiune comună a miliţiilor kurde Peşmerga şi a armatei irakiene împotriva organizaţiei teroriste Stat Islamic.

 

Până la 200 de kilometri pătraţi au fost eliberaţi. Aceasta este prima fază a operaţiunii Mosul”, a spus președintele regiunii autonome kurde, Massoud Barzani.

 

 

 

 

Statele Unite, care susţin ofensiva din spatele liniei frontului, spun că totul se desfăşoară conform planului Bagdadului, dar că misiunea este încă la început.

 

„Suntem încrezători că, indiferent de circumstanţe, irakienii au capacitatea de a îndeplini misiunea şi suntem gata să-i susţinem, alături de restul coaliţiei”, a spus purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook.
 

 

În schimb, organizaţiile umanitare sunt îngrijorate de posibilitatea unei crize umanitare de proporţii, mai ales când luptele vor ajunge în Mosul.

 

„Ne aşteptăm că, pe măsură ce ofensiva se apropie, până la 200.000 de oameni vor fugi în următoarele săptămâni şi până la un milion în următoarele luni. Este o catastrofă umanitară peste o catastrofă umanitară”, a explicat directoarea unei organizații umanitare, Sarah Case.

 

Ofensiva pentru Mosul este cea mai amplă operaţiune militară ce are loc în Irak de la invazia din 2003, care a dus la înlăturarea lui Saddam Hussein.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22