Oficial NATO: Războiul a creat o „nouă realitate” pentru aliații NATO

L. G. | 23.03.2022

Oficiali ai NATO au spus că războiul pornit   de Putin a pus alianța NATO și statele membre în „absolut pericol” și că „s-a creat o nouă realitate pentru aliați”.

Pe aceeași temă

Războiul președintelui rus Vladimir Putin din Ucraina a pus alianța NATO și națiunile sale membre „absolut în pericol”, a declarat miercuri un oficial al Comandamentului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SHAPE), miercuri, la o lună de la invazia Ucrainei de către Putin, relatează CNN.

„Din Rusia, ne dăm seama că Putin și cercul său apropiat, sunt oameni absolut nesăbuiți. Nu le pasă de viața oamenilor. Ei mint public pentru a-și ascunde operațiunile militare. Putin și-a schimbat total discursul față de Occident și are o ură profundă față de societățile noastre, față de valorile noastre, așa că evaluăm cu adevărat că este periculos și că alianța este absolut în pericol”, a spus oficialul miercuri.

SHAPE este centrul operațiunilor militare ale Alianței NATO din Europa. Este situat în Bruxelles, Belgia. Doi oficiali SHAPE i-au informat pe reporteri cu privire la poziția militară a NATO și modul în care aceștia reacționează la invazia Ucrainei de către Putin. Informarea are loc înaintea călătoriei președintelui american Joe Biden la sediul NATO de la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii țărilor aliate NATO, pe măsură ce criza din Ucraina continuă.

Războiul a creat o „nouă realitate” pentru aliații NATO, a spus un alt oficial SHAPE.

„Tocmai ați ascultat pe conferința de presă a Secretarului general și a spus că este o nouă realitate și că trebuie să ne resetăm apărarea și postura de descurajare”, a spus al doilea oficial SHAPE.

„Aceasta este o schimbare permanentă și profundă în mediul de securitate european, iar Secretarul General a spus același lucru”.

Oficialii au spus că este prea devreme pentru a prezice modul în care NATO își va schimba permanent poziția forțelor militare în Europa din cauza acțiunilor lui Putin, dar au vorbit despre modul în care poziția s-a schimbat până acum pentru a consolida flancul estic, unde țările aliate NATO se învecinează cu Ucraina și pentru a se asigura că sunt pregătiți pentru orice scenariu pe care războiul din Ucraina l-ar putea provoca țărilor NATO.

Deoarece Forța de Răspuns a NATO a fost activată pentru prima dată în istoria NATO, „40.000 de soldați” din țările aliate NATO de pe flancul estic lucrează acum pentru „securitatea colectivă, apărarea colectivă” a tuturor țărilor NATO, nu doar pentru propria lor națiune. Există opt grupuri de luptă, câte unul în fiecare țară din flancul estic, care fac parte din această activare a Forței de Răspuns NATO, a spus al doilea oficial SHAPE.

Aceasta este o „creștere de zece ori” a ceea ce era înainte de invazia Ucrainei, a adăugat oficialul.

„În domeniul terestru, în forțele terestre, există acum 40.000 de soldați în cele opt grupuri de luptă, care se află în fiecare țară de-a lungul flancului estic, adică o creștere de zece ori față de ceea ce era acolo înainte de invazia de către Rusia, ” a spus al doilea oficial SHAPE.

În aer, există „în plus peste 100 de avioane”, a spus oficialul.

„Întotdeauna facem ceea ce numim poliție aeriană”, a spus oficialul, dar acum, după ce a început invazia, au opt avioane care zboară pentru a oferi alianței „prezență aeriană 24/7 pe flancul estic”.

În apele din jurul țărilor aliate NATO, alianța are „25 de nave în orice moment, care patrulează apele oferind o descurajare la 360 de grade”, a spus oficialul.

„În plus, există, în mod normal, aproximativ 150 de nave din națiunile NATO care, de asemenea, navighează apele și pot merge înainte sau înapoi sub comanda și controlul NATO”, a adăugat oficialul.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22