Oficial SUA: Statul Islamic a pierdut 30% din teritoriul detinut initial in Siria si Irak

Tudor Despina | 05.01.2016

Statul Islamic incepe sa piarda teren in Siria si Irak, acolo unde teroristii forteaza crearea unui califat islamic. In ambele tari, Daesh a pierdut controlul unei bune parti din teritoriul detinut la inceputul lui 2015.

Pe aceeași temă

 

Potrivit coalitiei conduse de SUA in regiune, Daesh (Statul Islamic) a pierdut 40% din teritoriul cucerit in Irak si 20% din zonele controlate in Siria, in 2015. Din partea gruparii teroriste de inspiratie terorista nu a venit niciun raspuns la cifrele inaintate de coalitia condusa de Washington impotriva sa.

 

Credem ca in Irak e vorba de 40% (teritoriu pierdut de Daesh – n.r.). Iar in Siria, greu de spus un numar bun, credem ca e undeva la 20 % (teritoriu pierdut de SI – n.r.)”, a declarat purtatorul de cuvant al coalitiei, colonelul american Steve Warren, citat de Reuters. Oficialul american a spus ca, in medie, in Irak si Siria, Statul Islamic a pierdut 30% din teritoriul detinut initial.

 

Daesh, in defensiva

 

Daca in Siria, Daesh se confrunta cu atacuri din doua parti – de la coalitia condusa de SUA, dar si din partea aviatiei ruse –, in Irak, teroristii SI s-au aflat la finalul anului 2015 sub tirul fortelor guvernamentale irakiene care incearca sa recupereze teritoriile pierdute. Un astfel de caz este la Ramadi.

 

Fortele irakiene au luat cu asalt, la finalul anului trecut, orasul Ramadi, in centrul caruia se afla concentrati militanti ai gruparii teroriste Statul Islamic. Daesh a capturat orasul irakian in luna Mai a anului 2015.

 

Anuntul a fost facut de un purtator de cuvant al unitatii irakiene de contra-terorism. Operatiunea pentru recucerirea orasului Ramadi de catre fortele Irakului vine dupa ce asezarea predominant sunita situata pe raul Eufrat, la 100 de km vest de Bagdad, a fost cucerita de fortele teroriste ale Statului Islamic in cursul anului 2015. Actiunile de reafirmare a controlului fortelor irakiene in regiune a pornit la inceputul lunii Noiembrie, dupa eforturi de mai bine de o luna pentru taierea liniilor de alimentare catre oras.

 

Potrivit Reuters, progresul fortelor guvernamentale irakiene a fost lent, asta pentru ca Bagdadul vrea sa se bazeze in totalitate pe propriile trupe si sa nu apeleze la militiile siite, astfel incat sa fie evitate abuzuri asupra drepturilor omului, precum cele care au avut loc la recapturarea orasului Tikrit de la Daesh, in Aprilie 2015.

 

In context, purtatorul de cuvant al unitatii irakiene de contra-terorism, Sabah al-Numani, a spus ca “fortele noastre avanseaza catre complexul guvernamental din centrul Ramadi. Luptele sunt duse in cartierele din jurul complexului, avand suport din partea fortelor aeriene”. Potrivit estimarilor serviciilor irakiene de informatii, in centrul Ramadi sunt baricadati intre 250 si 300 de luptatori ai Statului Islamic (Daesh).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22