Oficialii americani le-au transmis membrilor Congresului că au ajuns la o înțelegere cu Germania

Laurentiu Gheorghe | 08.12.2021

Administrația SUA anunță că s-a înțeles cu Germania cu privire la închiderea controversatului gazoduct Nord Stream 2, dacă Rusia invadează Ucraina, a declarat marți un consilier înalt al Congresului.

Pe aceeași temă

Casa Albă a spus că Germania și-a luat angajamente cu privire la conducta Nord Stream 2, care merge din Rusia până în Germania sub Marea Baltică, în cazul unor acte agresive din partea Rusiei, informează Reuters, preluată de G4Media.ro

Președintele american Joe Biden i-a spus marți liderului rus Vladimir Putin că Occidentul este îngrijorat că Rusia va invada Ucraina și a avertizat cu privire la „măsuri economice puternice” ca pedeapsă în cazul în care Moscova începe un conflict militar, a anunțat Casa Albă.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a precizat că simplul fapt că gazul nu curge încă prin Nord Stream 2 – condus de gigantul rus Gazprom – a creat o pârghie pentru Occident împotriva lui Putin.

„Dacă Vladimir Putin vrea să vadă gaze curgând prin acea conductă, poate că nu vrea să-și asume riscul de a invada Ucraina”, a declarat Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

Sullivan a spus că Statele Unite au fost în contact cu guvernul Merkel și cu reprezentanții noului executiv german în legătură cu Nord Stream 2, în contextul unei potențiale invazii. El a refuzat să ofere mai multe detalii.

„Subiectul viitorului Nord Stream 2 în contextul unei invazii a Ucrainei de către Rusia în săptămânile următoare este un subiect de maximă prioritate. A fost discutat în amănunt”, a afirmat el. Oficialii SUA spun că au primit asigurări din partea Germaniei că gazoductul va fi oprit, a mai declarat Sullivan.

Un diplomat european a declarat pentru Reuters că oficialii americani le-au spus clar aliaților că vor acționa pentru blocarea conductei în cazul unei invazii, ceea ce ar putea face orice acțiune germană un subiect discutabil.

„Dacă SUA impun sancțiuni (n.r. – suplimentare), nimeni nu va putea face afaceri cu Nord Stream 2 de teamă să nu încalce sancțiunile SUA”, a afirmat diplomatul european.

Biden s-a opus de multă vreme conductei ruso-germane. Departamentul de Stat al SUA a sancționat entitățile rusești implicate în dezvoltarea Nord Stream 2 , dar nu și compania din spatele său, deoarece a încercat să refacă legăturile cu Germania, care s-au deteriorat sub administrația lui Donald Trump.

Rusia adună din nou trupe în apropierea graniței cu Ucraina, iar SUA și NATO se îngrijorează în legătură cu posibilitatea unei invazii la începutul anului viitor. Putin a negat intenția de a începe un război.

Alte opțiuni posibile aflate în discuție includ sancționarea băncilor rusești și exporturile de mărfuri ale Moscovei. Scopul este de a conveni asupra unui pachet care să fie cuprinzător, rapid de implementat și suficient de dureros din punct de vedere economic încât să servească drept un adevărat factor de descurajare pentru Rusia.

Într-o ședință de luni la Capitol Hill, subsecretarul de stat Victoria Nuland s-a confruntat cu respingere din partea senatorilor care au spus că SUA își limitează opțiunile cu Putin prin faptul că nu furnizează mai multe arme Ucrainei și nu reușesc să oprească autorizarea Nord Stream 2, potrivit surselor Bloomberg.

Nord Stream 2 este important atât pentru Putin, ca modalitate de a vinde mai mult gaz în Europa, cât și pentru Germania, care se bazează pe aprovizionarea din Rusia. Proiectul de lungă durată a conductei a fost o sursă periodică de tensiune între SUA și Germania, administrația cancelarului Angela Merkel nedorind să-l folosească ca instrument politic cu Putin. Conducta va permite Rusiei să-și pună capăt dependenței de țările de tranzit pentru exporturile de gaze către Europa.

Ca parte a unui acord semnat cu Biden în iulie, guvernul lui Merkel s-a angajat să ia măsuri dacă Rusia folosește energia ca armă sau dacă acționează agresiv față de Ucraina. De asemenea, acordul a oferit asigurări Ucrainei și a stabilit statutul acesteia de țară de tranzit pentru alte conducte. În schimb, Biden a renunțat la impunerea de noi măsuri entităților germane implicate în construcția gazoductului.

Acțiunea Berlinului împotriva Nord Stream 2 ar însemna o amenințare reală pentru proiect. Un înalt oficial european a declarat că termenii acordului din iulie vor fi îndepliniți în cazul unei invazii. Preocupările geopolitice care au stat la baza acestui acord sunt reale acum, a spus persoana respectivă, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului.

Deși administrația Biden nu poate opri definitiv gazoductul, poate impune mai multe sancțiuni persoanelor și entităților implicate în proiect.

Nu este clar cum vede lucrurile noul guvern de coaliție de la Berlin. În cadrul unei conferințe de presă de marți, cancelarul Olaf Scholz a calificat situația de la granița cu Ucraina drept una „gravă” și a spus că guvernul său va urmări cu mare atenție evoluțiile de acolo.

Noul guvern german va continua să se asigure că Ucraina rămâne o țară de tranzit al gazelor, a declarat Scholz reporterilor, dar a evitat un răspuns clar la întrebarea dacă cabinetul său va opri Nord Stream 2 în cazul în care Putin ar invada Ucraina. Social-democrații lui Scholz, precum și Merkel, susțin, în ansamblu, proiectul conductei.

Vice-cancelarul Robert Habeck a precizat, însă, că procesul de revizuire a proiectului ar putea fi afectat de evoluțiile din Ucraina. Partidul Verzilor din Germania a cerut în trecut încetarea proiectului.

Un răspuns dur la o invazie rusă nu ar implica neapărat Nord Stream 2, potrivit unui oficial german citat de Bloomberg. În negocierile pentru formarea noului guvern, SPD a lucrat pentru a se asigura că Nord Stream 2 nu va fi imediat politizat, a spus oficialul. Într-adevăr, conducta nu este menționată în acordul de coaliție de 177 de pagini dintre SPD, Verzi și Liber-Democrați.

Funcționarea conductei nou finalizate nu poate începe fără aprobarea autorităților germane de reglementare și o revizuire din partea autorităților europene. Procesul de evaluare din Germania a fost oprit la mijlocul lunii noiembrie, după ce autoritatea de reglementare a decis că gigantul energetic rus Gazprom va trebui să-și restructureze operațiunile privind Nord Stream 2, pentru a se conforma cu legislația Uniunii Europene.

Criticii gazoductului, printre care mai multe state membre UE, s-au opus mult timp proiectului, susținând că ar face Europa prea dependentă de gazul rusesc. Germania și Rusia spun că este un efort comercial.

Gazprom a furnizat aproape o treime din totalul gazului consumat în Europa în 2020 și va deveni probabil o sursă și mai importantă pe termen scurt, pe măsură ce continentul va micșora producția internă.

SUA speră să finalizeze un acord privind pachetul de represalii pentru Putin luna aceasta, mai susțin sursele citate. Înainte de apelul video dintre Biden și Putin, două surse au precizat pentru Bloomberg că nu există semne că Rusia ar încerca să reducă tensiunile. Totuși, una dintre sursele Bloomberg a spus că o fereastră de oportunitate pentru a-l descuraja pe Putin rămâne încă deschisă.

Statele Unite au împărtășit informații cu aliații NATO, sugerând că Rusia ar fi în măsură să efectueze o incursiune rapidă și la scară largă în Ucraina, din mai multe zone, în primele luni ale anului 2022. Planurile ar implica aproximativ 100 de grupuri tactice de batalion, aproximativ dublu față de numărul trupelor poziționate în prezent lângă granițele Ucrainei.

Limitarea exporturilor rusești de energie ar putea pune în pericol economiile Europei într-un moment crucial pentru redresarea continentului. Regiunea se confruntă cu una dintre cele mai grave crize de aprovizionare cu gaze din ultimii ani, care a împins prețurile combustibililor la niveluri record, crescând inflația și îngrijorările cu privire la capacitatea Europei de a obține o aprovizionare cu gaz suficientă pentru perioada iernii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22