Ofiterul MI6 aflat in spatele dosarului Trump-Rusia s-a ascuns, temandu-se pentru viata sa

Vlad Toma | 13.01.2017

Christopher Steele, fost agent al serviciului secret britanic MI6, este considerat a fi cel care a cules informatiile din raportul despre Donald Trump facut public zilele trecute de presa americana.

Pe aceeași temă

 

BBC anunta ca Steele ar fi plecat de la locuinta sa pentru a se ascunde, cu putin timp inainte de aparitia numelui sau in public, el temandu-se pentru viata sa deja de câteva luni, deoarece a vorbit despre posibila implicare a Rusiei in campania electorala din SUA, in favoarea lui Donald Trump.

 

BBC arata de asemenea ca Steele era extrem de bine vazut in comunitatea serviciilor britanice, fiind considerat foarte bun in ceea ce face.

 

New York Times a scris acum cateva zile citand doi oficiali ai SUA, ca Barack Obama si Donald Trump ar fi primit din partea serviciilor secrete americane un raport pe care serviciile nu l-au putut confirma si care arata ca Rusia ar avea informatii compromitatoare despre noul presedinte al SUA, cu ajutorul carora acesta ar putea fi santajat. Sursa citata preciza atunci ca informatiile prezentate nu au fost verificate de serviciile americane iar ziarul nu le poate confirma.

 

Presa americana scria de asemenea ca informatiile ar fi fost culese de un fost agent secret britanic, pentru o corporatie din Washington, aceasta fiind platita initial de rivalii republicani ai lui Trump si apoi de cei care o sustineau pe Hillary Clinton.

 

Informatiile compromitatoare ar fi legate de inregistrari video din 2013 in care Trump ar aparea facand sex cu niste prostituate, intr-un hotel din Moscova, aceasta fiind probabil o actiune a serviciilor ruse, cu scopul de a-l santaja in viitor pe Trump, mai scrie New York Times.

 

Informatiile fostului agent britanic ar fi descris de asemenea mai multe intalniri din campania prezidentiala din 2016 intre reprezentantii lui Trump si anumiti oficiali rusi, pentru a discuta diferite probleme, inclusiv atacurile cibernetice asupra calculatoarelor democratilor si asupra lui John D. Podesta, seful de campanie al lui Hillary, afirmandu-se ca echipa lui Trump ar fi stiut de intreaga actiune.

 

Donald Trump a afirmat, pe contul sau de Twitter, ca Rusia nu a incercat niciodata sa-l santajeze cu nimic, precizand ca nu are nimic de-a face cu aceasta tara, nici afaceri, nici imprumuturi, nici altceva. Presedintele-ales a mai scris ca Rusia a anuntat ca raportul aparut in presa este un non-sens absolut, fiind fabricat in totalitate. Trump a transmis de asemenea ca serviciile secrete nu ar fi trebuit sa permita acestor informatii false sa ajunga in presa.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22