Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei, susținut de coaliția „semafor” – roșu-galben-verde

Laurentiu Gheorghe | 24.11.2021

Liderii celor trei partide - social-democrați, verzi și democrații-liberi – au reușit să formeze o coaliție „semafor” într-o demonstrație de democrație funcțională tipic germană.

Pe aceeași temă

După cinci săptămâni de negocieri, germanii au făcut o demonstrație de democrație funcțională, în ciuda zvonurilor că vaccinările vor deveni în curând obligatorii în cea mai mare economie a Europei. Potrivit FT și a câtorva alte instituții de presă, liderii celor mai mari trei partide din Germania sunt așteptați să formeze o coaliție de „semafor”.

Aprobarea de către cele trei partide a înțelegerii deja parafate de lideri, va conduce la instalarea social-democratului Olaf Scholz în funcția de cancelar, punând capăt domniei de aproape două decenii a conservatoarei Angela Merkel.

În ciuda neîncrederii manifestate în presa germană privind ajungerea la un acord între SPD și FDP (democrații liberali) s-a reuși ajungerea la un numitor comun după negocieri ce au durat mai mult de cinci săptămâni fiind implicați peste 300 de negociatori.

Astfel, noul guvern îl va susține pe Scholz să preia funcția de cancelar de la Merkel, în timp ce liderul FDP, Christian Lindner, va deveni noul ministru de Finanțe.

Verzii vor primi două ministere importante pentru liderii lor, Robert Habeck și Annalena Baerbock. Primul va deține portofoliul Economiei și climatului, în timp ce cel de al doilea va fi ministrul de Externe în noul cabinet.

Însă prioritatea zero a noului guvern este stoparea unei pandemii care amenință să aglomereze spitalele din Germania. Autoritățile au raportat 66.884 de noi infecții cu coronavirus în ultimele 24 de ore, un nou record, în timp ce rata de incidență la 100.000 de persoane în ultimele 7 zile a depășit 400 pentru prima dată de la începutul epidemiei de COVID.

Potrivit FT, aceasta va fi prima alianță roșu-galben-verde la nivel național din istoria Germaniei și se așteaptă să pună capăt certurilor legate de schimbările climatice aflate printre prioritățile partidelor politice.. Un obiectiv cheie va fi acela de a elimina treptat exploatarea cărbunelui în Germania, stabilită în prezent pentru 2038.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22