OMS: Vaccinul anti-Covid rusesc trebuie să parcurgă o serie de proceduri riguroase până la omologare

Laurentiu Gheorghe | 11.08.2020

Ca răspuns la anunțul Rusiei privind obținerea unui vaccin anti-Covid, OMS a atenționat că acesta trebuie să treacă prin proceduri „riguroase” pentru „precalificarea” și omologarea sa.

Pe aceeași temă

„Suntem în strânsă legătură cu rușii, iar discuțiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin proceduri riguroase", a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, în cadrul unei videoconferințe de presă, după ce a fost interogat cu privire la anunțul președintelui rus potrivit căruia Rusia a dezvoltat „primul vaccin” împotriva noului coronavirus.

„Precalificarea include analiza și evaluarea tuturor datelor de siguranță și eficacitate necesare colectate în studiile clinice", a amintit el, subliniind că procesul ar fi același pentru orice candidat la vaccin.

Pe lângă validările acordate în fiecare țară de agențiile naționale, „OMS a pus la punct un proces de precalificare pentru vaccinuri, dar și pentru medicamente. Producătorii solicită precalificarea OMS pentru că este un fel de garanție a calității", a insistat el.

Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor pentru a stabili eficacitatea produselor pe care spune că le-a dezvoltat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat marți că Rusia a dezvoltat „primul” vaccin împotriva noului coronavirus.

„În această dimineață, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat", a spus el.

„Știu că este destul de eficient, că oferă o imunitate durabilă", a adăugat președintele rus. Ministerul Sănătății a precizat că vaccinul va permite "formarea unei imunități” care ar putea dura "doi ani".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22