Omul de afaceri acuzat de uciderea jurnalistului Jan Kuciak, găsit nevinovat: n-a comandat el crima

Redactia | 03.09.2020

Un tribunal slovac a decis joi că influentul om de afaceri Marian Kocner nu este vinovat în cazul uciderii jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak.

Pe aceeași temă

Dosarul a generat proteste ample la nivel naţional şi a dus la prăbuşirea guvernului de la Bratislava.

Instanţa a ajuns la concluzia că un alt acuzat, Tomas Szabo, este vinovat de participare la crimă şi l-a condamnat la 25 de ani de închisoare, dar nu a găsit nicio dovadă că asasinatul a fost comandat de omul de afaceri Marian Kocner.

Alături de Kocner şi Szabo tot joi a fost judecată şi Alena Zsuzsova, pe care instanţa a achitat-o.

La citirea verdictelor, şefa completului de judecată Ruzena Sabova a explicat că nu a fost dovedit faptul că Marian Kocner şi Alena Zsuzsova au comis infracţiunea de care au fost acuzaţi.

Kocner a fost găsit vinovat doar pentru furnizare ilegală de arme, faptă pentru care el trebuie să achite o amendă de 5.000 de euro sau, dacă nu poate plăti această sumă, să efectueze cinci luni de închisoare.

Tomas Szabo a fost declarat vinovat şi pentru asasinarea omului de afaceri Peter Molnar.

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, în 21 februarie 2018, la domiciliul lor din satul Velka Maca într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Potrivit actului de acuzare, Marian Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracţiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost deja condamnaţi.

La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale.

Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia.

Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unei înţelegeri cu Parchetul slovac.

***

În ultima sa pledoarie, din luna iulie, Kocner a respins acuzaţiile formulate contra sa. ''Nu sunt un sfânt, dar nu sunt nici un ucigaş. Cu siguranţă nu sunt un imbecil care nu ar înţelege la ce ar conduce moartea unui jurnalist'', a declarat el în faţa instanţei.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost deja condamnaţi.

La 6 aprilie acest an, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia.

Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unui acord cu Parchetul slovac. Conform actului de acuzare, Andrusko avusese rol de intermediar, angajându-l pe Miroslav Marcek şi pe vărul său Tomas Szabo la cererea prietenei sale Alena Zsuzsova, care la rândul său urma ordinele lui Marian Kocner.

Jan Kuciak relatase în detaliu şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al său, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22