Omul lui Plahotniuc cere anchetarea liderilor Opoziției din Moldova: Maia Sandu și Andrei Năstase

Redactia | 16.11.2018

Liderii Opoziției din Republica Moldova, Maia Sandu și Andrei Năstase, ar putea fi cercetați pentru trădare de țară la solicitare unui deputat din Republica Moldova, controlat de oligarhul Vlad Plahotniuc.

Pe aceeași temă

O eventuală anchetare a celor doi lideri ai Opoziției, singurele voci anti-Plahotniuc rămase în Republica Moldova, ar reprezenta un imens semn de întrebare legat de viabilitatea democrației din țară. Evenimentul vine pe fondul invalidării alegerilor pentru Primăria Chișinău, câștigate de Andrei Năstase, fapt ce a răcit considerabil relațiile dintre Chișinău și partenerii occidentali.

O comisie a parlamentului din Republica Moldova, controlată de deputatul Igor Vremea, omul lui Vlad Plahotniuc, s-a ocupat de ancheta privind Fundația „Open Dialog” (FOD) și a prezentat un raport în plenul parlamentului moldovean. Igor Vremea, președintele comisiei, a spus de la tribuna Parlamentului că fundația Lyudmilei Kozlowska a desfășurat activități de lobby pentru Veaceslav Platon, care au fost achitate din bani murdari, și că a finanțat partidele PPDA și PAS, transmite TV8.

„Din banii obținuți pe căi suspecte, FOD a finanțat participarea unor lideri politici și reprezentanți ai societății civile din Moldova la ședințe și conferințe care aveau drept scop promovarea intereselor finanțatorilor săi. De asemenea, în perioada dezbaterilor, despre schimbarea sistemului electoral din Moldova, Kozlowska și fundația sa au făcut lobby deschis în structurile europene pentru a promova poziția PPDA și PAS, partide care au beneficiat de finabțarea FOD”, a declarat Vremea, citat de TV8.

Deputatul Vremea a declarat că raportul va fi expediat către Procuratura Generală, Serviciul de Informații și Securitate și Ministerului Afacerilor Interne, ca structurile în cauză să-l analizeze și să-i tragă la răspundere pe cei vizați. Raportorul a spus că Procuratura va fi sesizată în vederea analizării acțiunilor liderilor politici Maia Sandu și Andrei Năstase prin prisma trădării de patrie.

„Unica acuzaţie aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferinţă, la invitaţia mai multor membri respectaţi ai Parlamentului European, cu finanţarea biletului şi a cazării de această fundaţie cu care colabora Parlamentul European. Venim cu un îndemn către întreaga societate şi către presă să oprim această mascaradă, căci prin promovarea discuţiilor despre acest subiect nu facem decât să promovăm o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin şi să amplificăm o înşelăciune creată de regim pentru a devia atenţia de la probleme grave şi de la investigaţii serioase. E ca şi cum am investiga dacă Maia Sandu cu Angela Merkel au decis să aducă 30 000 de sirieni la Cahul sau au decis să-i distribuie câte 1000 în fiecare raion. Haideţi să nu participăm în acest proces de fabricare a unor aberaţii şi de denigrare a opoziției”, spun reprezentanții PAS, partidul Maiei Sandu.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22