ONU: 677.000 de persoane au fugit de războiul din Ucraina în țările vecine

L. G. | 01.03.2022

Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, Filippo Grandi a anunțat marți că aproximativ 677.000 de persoane au fugit din Ucraina în ţările vecine începând de joi, când a izbucnit invazia rusă.

Pe aceeași temă

ONU a solicitat ajutor de urgenţă de 1,7 miliarde de dolari pentru ajutorul umanitar pentru Ucraina, potrivit AFP, DPA şi Reuters.

Aproximativ jumătate dintre aceste persoane au ajuns în Polonia, potrivit lui Grandi.

 

În jur de 90.000 se află în Ungaria, iar alte câteva zeci de mii au ajuns în ţări vecine precum Republica Moldova, România şi Slovacia, a adăugat el.

 

În ultimele 24 de ore, numărul total de refugiaţi ucraineni a crescut cu 150.000, conform Agenţiei ONU pentru Refugiaţi (UNHCR).

 

Multe dintre persoanele care au fugit până acum din Ucraina ar avea familii sau prieteni la care pot sta şi, mai presus de orice, mijloace de a pleca, a mai spus Grandi.

 

El şi-a exprimat îngrijorările pentru ceilalţi, care sunt mai puţini norocoşi, şi a precizat că aceştia vor avea cu siguranţă nevoie de ajutor în zilele şi săptămânile viitoare.

 

Conform ONU, invazia militară rusă a dus la strămutarea unui milion de persoane în interiorul Ucrainei.

 

ONU a lansat un apel la strângere de fonduri pentru a finanţa ajutorul umanitar pentru ucraineni.

 

ONU spune că este nevoie urgentă de 1,7 miliarde de dolari pentru a-i ajuta pe oamenii care au fugit din Ucraina şi pe cei care se află în ţară.

 

"Criza s-a înrăutăţit extrem de mult şi extrem de repede", a spus Martin Griffiths, Subsecretar General pentru Afaceri Umanitare şi Coordonator pentru Ajutor de Urgenţă, într-o conferinţă de presă la Geneva.

 

El a făcut apel la o compasiune pe măsura dimensiunii crizei.

 

În paralel, la Bruxelles, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a promis că va aloca cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul european pentru asistenţă umanitară, după invazia rusă din Ucraina.

 

"Vom adăuga cel puţin 500 de milioane de euro din bugetul UE pentru a face faţă consecinţelor umanitare ale acestui război tragic, atât în ţară, cât şi pentru refugiaţi", a spus şefa CE într-un discurs în cadrul Parlamentului European.

 

Ministrul de Externe al Moldovei, Nicu Popescu, a atenționat că țara s-ar putea „scufunda complet” din cauza afluxului de refugiați dacă luptele dintre forțele ucrainene și ruse se apropie de graniță

Întrebat despre un posibil conflict direct cu Rusia, Nicu Popescu, care este și vicepremier, a spus că „nu credem că am fi o țintă, dar ne aflăm într-o zonă foarte riscantă”.

El admite că populația este relativ speriată de posibilitatea unui conflict, dar a adăugat că Moldova se pregăteste să primească vizitele unor reprezentanti ai UE si statelor membre în zilele următoare

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22