ONU mai face o încercare pentru negocieri în vederea soluționării conflictului din Siria

Tudor Despina | 25.02.2016

Națiunile Unite mai fac o încercare pentru atingerea unui punct comun între forțele siriene combatante, după mai multe ocazii ratate.

Pe aceeași temă

 

Negocierile pentru pace în Siria au cunoscut un blocaj în 3 Februarie, când delegatul ONU Staffan de Mistura a constatat că ambele părți – guvernul Assad și rebelii – se evită reciproc la Geneva și a suspendat atunci o primă rundă de negocieri.

 

Acum, se pare că ONU vrea să mai facă o încercare pentru soluționarea conflictului din Orientul Mijlociu, în condițiile în care de Mistura a anunțat joi că Națiunile Unite vor înainta vineri o dată la care părțile beligerante să se așeze la masa discuțiilor. 

 

Voi anunța mâine când părțile se vor reuni și discuțiile vor avea loc”, a spus oficialul ONU în fața presei, potrivit Reuters. De Mistura a precizat că va informa Consiliul de Securitate al ONU vineri și că va anunța o dată pentru o nouă rundă de negocieri.

 

Încetarea luptelor în Siria, o chestiune de zile?

 

Încetarea ostilităților în Siria ar putea fi o chestiune de zile. Potrivit unor surse citate de Reuters, data de 27 Februarie e avută în vedere. Cei de la Reuters citează două surse diplomatice occidentale care au spus că un draft al acordului ruso-american menționează data de 27 Februarie pentru încetarea ostilităților în Siria. Totuși, măsura va exclude militanții Statului Islamic și ai Frontului Nusra (având legături cu al-Qaeda).

 

Sursele citate de Reuters confirmă un raport publicat de televiziunea Al Jazeera care înainta ziua de 26 Februarie pentru încetarea ostilităților.

 

Secretarul de stat american John Kerry și omologul său rus, Serghei Lavrov, au ajuns în weekendul trecut la „un acord provizoriu asupra modalităţilor unei încetări a ostilităţilor în Siria care ar putea începe în zilele următoare”.

 

Suntem mai aproape acum de o încetare a focului”, a dat asigurări şeful diplomaţiei americane în cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său iordanian Nasser Judeh.

 

Acord pentru asistență umanitară. Rușii continuă bombardamentele

 

Kerry şi Lavrov, care au avut şi sâmbătă o discuţie telefonică pe acest subiect, sunt principalii artizani ai acordului obţinut recent la Munchen în cadrul Grupului internaţional de sprijin pentru Siria (ISSG).

 

Cele 17 ţări membre ale acestui grup, între care SUA, Rusia, Iran, Arabia Saudită, Turcia, dar şi organizaţii precum Uniunea Europeană şi ONU au convenit la Munchen asupra unei încetări a ostilităţilor în Siria, care teoretic ar fi trebuit să intre în vigoare vineri, 19 februarie.

 

Acordul are în vedere asigurarea accesului umanitar rapid în orașele siriene aflate sub asediu pentru o lungă perioadă. Totuși, discuțiile nu au atins un numitor comun în privința încetării complete a focului sau a bombardamentelor lansate de aviația rusă.

 

Decizia a fost luată în urma unei întâlniri maraton organizată în orașul german Munchen, la scurt timp după ce negocierile pentru pace susținute la Geneva de Națiunile Unite s-au gripat. Marile puteri, inclusiv Statele Unite, Rusia și alte state, și-au reafirmat determinarea pentru asigurarea unei tranziții politice atunci când condițiile de la sol vor fi îmbunătățite.

 

Totuși, secretarul american de Stat a recunoscut că, pentru moment, e vorba de un simplu acord pe hârtie. “Ceea ce vrem să vedem în următoarele câteva zile sunt acțiuni la sol, pe teren”, a spus John Kerry, adăugând că “fără o tranziție politică, nu e posibil să atingi pacea”.

 

Rusia, pe de altă parte, nu va înceta loviturile aeriene în Siria. Într-o conferință de presă, ministrul rus de Externe a punctat că încetarea ostilităților nu se aplică Statului Islamic și Frontului al Nusrah, organizație afiliată Al Qaeda. “Forțele noastre aeriene vor continua să lucreze împotriva acestor organizații”, a spus Serghei Lavrov.

 

Bilanț provizoriu

 

Un raport realizat de Centrului Sirian pentru Studierea Politicilor (SCPR) arată că, dincolo de sutele de mii de morți și răniți, anii de război civil din Siria au distrus infrastructura si institutiile țării.

 

Victimele directe si indirecte ale razboiului se ridica la 470.000 potrivit, un total mult mai mare decat cifra avansata de ONU, potrivit presei britanice.
 

11,5% din populatia tarii a fost ucisa sau ranita din Martie 2011 cand a inceput războiul civil, estimeaza autorii raportului. Numarul ranitilor este de 1,9 milioane.  
 

Speranta de viata a coborat de la 70 de ani in 2010 la 55,4 in 2015. Pierderile economice totale sunt estimate la 255 mld. dolari.  
 

Din cei 470.000 morti din cauza razboiului, 400.000 au fost ucisi direct de violente, restul de 70.000 cazand victime lipsei de ingrijire medicala adecvata, de mancare, apa curata si de locuinte decente.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22