ONU: Proiectele de exploatare a cărbunelui trebuie să înceteze. Această dependență este mortală

Redactia | 03.03.2021

Toate proiectele planificate de exploatare a cărbunului trebuie să înceteze pentru ca lumea să renunțe cât mai repede la „dependența mortală” de această sursă de energie, spune ONU.

Pe aceeași temă

Toate proiectele planificate de exploatare a cărbunului trebuie să înceteze pentru ca lumea să renunțe cât mai repede la „dependența mortală” de această sursă de energie care sufocă planeta, spune secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, conform The Guardian.

Eliminarea cărbunelui din producția de energie este poate cel mai important pas pentru a gestiona criza climatică cu care se confruntă omenirea și planeta. Guterres a făcut acest apel în deschiderea summitului unui grup de țări și companii (PPCA – Powering Past Coal Alliance) care încearcă să elimine cărbunele ca formă de producție de energie.

PPCA a fost fondată de Regatul Unit și Canada în 2017, UK fiind una dintre țările care susține că va elimina complet folosirea cărbunelui până în 2024, dar care acum se confruntă cu presiuni pentru deschiderea unei noi mine de cărbune în regiunea Cumbria din nordul Angliei.

Regatul Unit urmează să găzduiască un summit climatic al ONU în noiembrie. La această reuniune, PPCA a anunțat că două alte țări se vor alătura inițiativei, Ungaria și Uruguay. Membrii PPCA se angajează să renunțe la arderea cărbunelui pentru a genera energie până în anul 2030 în țările dezvoltate și să reducă folosirea sa cu 80% la nivel global.

„Astăzi, fac un apel la toate guvernele, companiile private și autorități locale să îndeplinească trei pași. În primul rând, să anuleze toate proiectele bazate pe cărbune pentru a încheia această dependență mortală. În al doilea rând, să încheie toate finanțările internaționale oferite minelor de cărbuni. În al treilea rând, să demareze efortul global pentru a organiza tranziția muncitorilor din domeniu către alte sectoare, inclusiv prin discuții la fiecare uzină în parte”, a spus Guterres.

Deși miniștrii britanic și canadian ai energiei, respectiv mediului, și-au lăudat țările pentru măsurile luate în vederea eliminării cărbunelui, ei au evitat să discute de proiectele în derulare, precum cel din Cumbria sau proiecte pentru construcția de noi mine în Alberta, Canada.

„Dacă lucrăm împreună, vom crea un viitor mai sănătos pentru copiii și pentru nepoții noștri”, a spus Jonathan Wilkinson, ministrul canadian al mediului. O declarație similară a făcut și Anne-Marie Trevelyan, ministrul Energiei din UK – „Regatul Unit merge înainte cu tranziția spre potențialul economic imens al tehnologiilor verzi”.

Doug Parr, de la Greenpeace UK a declarat: „Deși Regatul Unit ar trebui să conducă această alianță, noi am început să accentuăm producția de cărbune. Dacă planurile pentru noua mină (n. red. – de la Cumbria) nu sunt anulate, atunci Boris Johnson va fi distrus credibilitatea și autoritatea morală necesară pentru a cere acțiuni concrete din partea liderilor mondiali”.

Deschiderea acestei mine a fost criticată și de comunitatea științifică din Marea Britanie, care a calificat eșecul guvernului în această privință drept „absolut ridicol”.


Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22