ONU: Și Rusia, şi Ucraina au torturat prizonieri de război

L. G. | 15.11.2022

Atât Rusia, cât și Ucraina au torturat prizonieri de război, a comunicat Biroul ONU pentru drepturile omului a comunicat Biroul ONU pentru drepturile omului (OHCHR).

Pe aceeași temă

Experții ONU au dat ca exemple de tortură utilizarea șocurilor electrice și nuditatea forțată, scrie Reuters.

Echipa ONU de supraveghere a drepturilor omului cu sediul în Ucraina îşi bazează concluziile pe interviurile realizate în cazul a peste 100 de prizonieri de război de fiecare parte a conflictului. "Interzicerea torturii şi a relelor tratamente este absolută, chiar şi - de fapt, mai ales - în perioadele de conflict armat", a subliniat şefa echipei ONU, Matilda Bogner, în cursul unei videoconferinţe de la Kiev.

Ea a amintit că cele două ţări sunt părţi ale celei de-a treia Convenţii de la Geneva, care stabileşte exigenţele privind tratamentul prizonierilor de război. În ultimele luni, misiunea a intervievat 159 prizonieri de război (139 de bărbaţi şi 20 de femei) deţinuţi de Rusia şi grupări armate afiliate ei şi 175 prizonieri de război (toţi bărbaţi) deţinuţi de Ucraina.

Misiunea a beneficiat de un acces fără îngrădiri la locurile de detenţie a prizonierilor controlate de guvernul ucrainean, dar ONU, în pofida cererilor sale, nu a obţinut întotdeauna acces confidenţial la prizonierii de război deţinuţi de Rusia şi de grupările armate afiliate ei.

ONU a putut totuşi să discute cu prizonieri de război care au fost eliberaţi. Din partea prizonierilor de război capturaţi de forţele ruse, "marea majoritate a persoanelor pe care le-am intervievat ne-au spus că au fost torturate şi maltrate în timpul detenţiei" în fiecare zi, a indicat Bogner.

După capturarea lor, unii prizonieri au fost bătuţi. Ei au fost apoi transportaţi spre locul de detenţie "adesea în camioane sau autobuze supraaglomerate", fără să aibă întotdeauna acces la apă sau la toaletă timp de mai mult de o zi.

"Mâinile le erau legate şi ochii acoperiţi cu bandă adezivă atât de strâns încât le lăsa răni la încheieturile mâinilor şi pe faţă", adaugă responsabila ONU. La sosirea lor în locurile de detenţie, prizonierii de război erau supuşi unor 'proceduri de filtrare', potrivit mărturiilor culese de ONU, în timpul cărora erau bătuţi în mod prelungit, ameninţaţi, atacaţi de câini sau dezbrăcaţi.

ONU a primit de asemenea "acuzații credibile" despre execuţii sumare ale prizonierilor de război ruşi capturaţi de forţele ucrainene şi despre mai multe cazuri de tortură şi de maltratări.

"Noi am documentat cazuri de tortură şi de maltratări, în principal când persoane erau capturate sau când ele erau supuse unui prim interogatoriu sau transferate în tabere de tranzit şi locuri de internare", a explicat Bogner.

Rusia, care a invadat Ucraina în 24 februarie, neagă tortura sau alte forme de maltratare a prizonierilor de război. Kievul a declarat anterior că verifică toate informaţiile referitoare la tratamentul prizonierilor de război şi că va investiga orice încălcare şi va lua măsurile legale care se impun, notează Reuters

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22