ONU va investiga gropile comune descoperite în Izium, unde peste 400 de civili au fost îngropați

L. G. | 16.09.2022

O sursă ONU a declarat pentru CNN că o echipă a agenției ONU de monitorizare a drepturilor omului, OHCHR, va merge la Izium și în zonele din jurul acestuia cât mai curând posibil.

Pe aceeași temă

Echipa de investigare a crimelor de război ar putea urma după aceea, a spus sursa. Destinația lor specifică rămâne neclară în acest moment.

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat joi că un sit de înmormântare în masă a fost descoperit în Izium, în regiunea Harkov din nord-estul țării, după ce zona a fost recucerită la sfârșitul săptămânii trecute de la forțele rusești. Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că au fost găsite cel puțin 440 de morminte.

Majoritatea persoanelor îngropate într-o groapă comună descoperită în orașul Izium din estul Ucrainei sunt civili, a declarat vineri șeful poliției ucrainene, pe baza unei estimări preliminare, relatează Reuters.

Anterior, autoritățile ucrainene au declarat că au descoperit o groapă comună cu 440 de cadavre în Izium, o fostă fortăreață a frontului rusesc, și au spus că aceasta este o dovadă a crimelor de război comise de invadatori.

Rusia nu a comentat în mod public această chestiune. Forțele sale au fugit din Izium în timpul unei contraofensive ucrainene majore care a recucerit cea mai mare parte a regiunii nord-estice Harkov în cursul săptămânii trecute.

Întrebat dacă în situl Izium se aflau în principal civili sau soldați, șeful poliției, Ihor Klymenko, a declarat într-o conferință de presă: „Pe o estimare preliminară, civili. Deși avem informații că acolo se află și soldați, încă nu am recuperat niciunul”. Exhumările continuă, a adăugat el.

În afară de cei îngropați în groapa comună, Klymenko a declarat că aproximativ 50 de civili morți au fost găsiți până acum în regiunea Harkov în ultima săptămână. El nu a oferit detalii.

Ulterior, Klymenko a declarat la televiziunea ucraineană că șapte studenți din Sri Lanka au fost închiși și torturați în orașul Vovchansknear, în apropiere de granița cu Rusia. El a spus că unghiile lor au fost smulse cu un clește.

Rusia neagă că forțele sale de ocupație au comis atrocități. Șeful administrației pro-ruse care a fugit din Izium săptămâna trecută, Vitali Ganchev, a fost citat de agenția de presă de stat rusă TASS cu acuzații la adresa forțelor ucrainene care sunt responsabile pentru crime și că încearcă acum să dea vina pe Moscova.

„Este evident pentru noi că Ucraina va încerca să repete scenariul Bucea. Acum avem asta în Izium”, a spus el, comparând situația orașul situat la nord de capitala Kiev, unde au fost găsite sute de cadavre după ce forțele ruse au fugit în martie. Moscova a spus că aceste crime au fost organizate de Ucraina, o acuzație respinsă de Kiev și anchetatorii internaționali.

<iframe width="1237" height="696" src="https://www.youtube.com/embed/n5RSIf33GcQ" title="Ukraine says it has discovered mass burial site with 400 bodies in recaptured city" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22