ONU vrea sa se implice in negocierile ce ar putea pune capat razboiului din Siria

Silvia Simion | 27.12.2015

ONU anunta intentia de a demara, la 25 ianuarie, negocierile dintre regimul de la Damasc si opozitie pentru a pune capat razboiului din Siria. Anuntul se produce a doua zi dupa moartea unui important lider rebel ucis de armata guvernamentala, transmite AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Zahrane Allouche, 44 de ani, era conducatorul puternicei militii islamiste Jaich al-Islam (Armata Islamului), cea mai importanta grupare rebela din regiunea Damasc sustinuta de Arabia Saudita si care aproba organizarea de negocieri inter-siriene.

 

Pentru experti, moartea sa ar putea da o severa lovitura insurectiei, dar mai ales negocierilor dorite intre regim si opozanti. Mediatorul Natiunilor Unite, Staffan de Mistura, a informat intr-un comunicat, ca si-a "intensificat eforturile" cu obiectivul de "a incepe discutiile inter-siriene la 25 ianuarie la Geneva", anunta ziare.com.

 

Regimul presedintelui sirian Bashar Al-Assad a anuntat joi ca este pregatit sa ia parte la negocieri, subliniind in acelasi timp ca asteapta sa vada ce grupari ale opozitiei vor participa.

 

O chestiune importanta, pentru ca Damascul considera "teroriste" toate gruparile care lupta impotriva regimului, fara sa faca vreo diferenta intre rebeli si jihadistii Frontului Al Nosra - ramura siriana a organizatiei Al Qaeda - sau Statul Islamic.

 

Jaich al-Islam, miscarea rebelului Zahrane Allouche, a asistat la Riad la o reuniune a principalelor grupari din opozitie. Participantii au anuntat la 10 decembrie acordul lor pentru negocieri, cerand ca 'Bashar (Al-Assad) si clica lui sa se retraga de la putere la inceputul perioadei de tranzitie' politica din Siria, potrivit AFP.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22