Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi arestat înaintea unei manifestaţii anticorupţie

Dora Vulcan | 12.06.2017

Poliţia rusă l-a reţinut pe liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, din faţa blocului în timp ce se îndrepta spre un protest planificat la Moscova, a anunţat soţia sa pe Twitter, care a cerut ca demonstraţia să meargă cu orice preţ mai departe, anunţă Reuters.

Pe aceeași temă

 

 

  

Navalny, avocatul de 41 de ani, contracandidat al lui Putin la prezidențialele de anul viitor, a cerut organizarea de proteste în masă la Moscova și în alte orașe împotriva a ceea ce spune el este un sistem corupt supravegheat de președintele rus, Vladimir Putin. 

 

„Aleksei a fost reținut în holul de la ieşirea din blocul nostru“, a anunţat soţia sa, Iulia, pe Twitter. „El mi-a cerut să vă transmit că planurile (pentru protest) sunt neschimbate", transmite Reuters.

 

 

 

 

 

 

Mai mulţi martori au declarat pentru Reuters că au văzut o mașină de poliție în apropierea blocului lui Navalnîi şi, apoi, un microbuz cu cca 10 poliţişti care a oprit în faţa blocului. 

 

Alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă aproape simultan, a declarat purtătoarea de cuvânt a lui Navalny.

 

În jurul locului de desfășurare a protestului, de pe Tverskaya, din cenrul Moscovei, sute de polițiști și militari în termen militare așteptau un semnal că protestul este ilegal pentru a putea interveni. De altfel, un număr mic de protestatari, care veneau dinspre staţia de metrou, din apropierea locului protestului, au fost deja arestaţi, transmite Reuters de la faţa locului. În martie, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga Rusie într-o demonstraţie de forţă anti-Kremlin, când au şi fost arestaţi cca 1000 de persoane.  

   

 „Vreau schimbări“, a scris Navalny într-o postare pe blog săptămâna trecută. „Vreau să trăiesc într-un stat democratic modern și vreau ca taxele noastre să fie transformate în drumuri, școli și spitale, nu în iahturi, palate și viță de vie.“

 

 

 

Aleksei Navalnîi și-a pierdut vederea în proporție de 80%, după ce a fost stropit cu un lichid verde

 

 

 

 Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei din Rusia, a anunțat pe 3 mai că vederea sa este aproape pierdută, după ce a fost stropit cu un lichid verde, la finalul lunii aprilie. El și-a exprimat intenția de a candida la alegerile prezidențiale de anul viitor.

 

Un doctor care l-a consultat pe Aleksei Navalnîi i-a spus că și-a pierdut vederea în proporție de 80%. Medicul i-a mai spus că vederea s-ar putea îmbunătăți, însă nu sunt perspective concludente în acest sens.

 

Inițial, atacul cu lichidul verde nu era considerat atât de periculos, deoarece liderul opoziției din Rusia a mai fost stropit cu un lichid de aceeași culoare, în acest an, dar fără efecte adverse, scrie The New York Times.

 

De această dată, Navalnîi a fost transportat la spital cu arsuri grave la ochiul drept. Potrivit sursei citate, antisepticul "clasic" este greu de spălat însă este inofensiv. Medicul oftalmolog care l-a consultat a precizat că lichidul cu care acesta a fost stropit de această dată mai conținea o soluție în afara dezinfectantului obișnuit.

 

În aceeași postare de pe site-ul său, Aleksei Navalnîi a avut puterea să glumească. El a postat o imagine prelucrată în stilul Terminator și a spus că Rusia va avea un președinte cu un ochi alb.

 

Pe de altă parte, susținătorii lui Navalnîi au anunțat că l-au identificat pe atacator pe baza unor filmări. Ar fi vorba despre același activist pro-guvernamental care a aruncat cu urină pe fotografiile unui fotograf american, într-o galerie de artă.

 

Poliția din Moscova a anunțat că a deschis o anchetă, însă aceasta se pare că trenează. Aleksei Navalnîi a acuzat că nu a fost audiat niciunul dintre susținătorii săi, nu au fost vizionate camerele de supraveghere și nicio persoană nu a fost arestată.

 

Avocatul de 40 de ani, care şi-a anunţat intenţia de a candida la preşedinţie în 2018, a organizat o vastă manifestaţie anticorupţie la Moscova la sfârşitul lunii martie. A fost arestat atunci şi a stat două săptămâni după gratii.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22