Opozantul lui Putin, Aleksei Navalnîi, a fost internat în stare gravă cu suspiciunea de otrăvire

Laurentiu Gheorghe | 20.08.2020

Liderul opoziţiei ruse Aleksei Navalnîi a fost internat joi într-un spital din Siberia, cu simptome a ceea ce purtătoarea sa de cuvânt califică ca find „otrăvire”, scrie Reuters.

Pe aceeași temă

Navalnîi (44 de ani) este inconştient şi internat la terapie intensivă, după ce a început să se simtă rău în timpul zborului de întoarcere spre capitala rusă Moscova din oraşul siberian Tomsk, a precizat purtătoarea sa de cuvânt Kira Iarmuş. Din această cauză avionul a aterizat de urgență la Omsk pentru ca Navalnîi să fie transportat la spital

„Presupunem că Aleksei (Navalnîi) a fost otrăvit cu ceva ce a fost pus în ceaiul său. Aceasta este singura băutură pe care el a consumat-o în această dimineaţă”, a subliniat ea.

El a băut un ceai la o cafenea din aeroport înainte să se îmbarce în avionul cu destinația Moscova. Agenția Interfax, citată de Reuters, a scris că administratorul cafenelei a spus că va cerceta înregistrările de pe camerele de supraveghere pentru a stabili ce s-a întâmplat.

După ce avionul a aterizat de urgență la Omsk, Navalnîi a fost dus la spital cu suspiciunea de otrăvire, a adăugat Iarmiș pe reţelele sociale Twitter şi Telegram.

Medicul-șef al spitalului din Omsk a confirmat pentru agenția TASS că Navalnîi a fost internat în stare gravă.

Iarmuş a făcut o paralelă cu un incident de anul trecut, în timpul căruia Navalnîi a manifestat o reacţie alergică acută care, potrivit medicilor, ar fi putut fi cauzată de o otrăvire cu o substanţă chimică necunoscută.

„Evident că același lucru s-a încercat să se facă și acum”, a spus Iarmiș, fără să menționeze pe cine bănuiește că vrea să-l otrăvească pe Navalnîi, dar a specificat că poliția a fost chemată la spital.

Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea de proteste anti-Kremlin.

El a publicat investigații cu impact foarte mare în care dezvăluia ceea ce el spune că ar fi exemple revoltătoare de corupție oficializată.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis că pedepsele cu detenţia aplicate de Rusia împotriva lui Navalnîi în 2012 şi 2014 au fost motivate politic şi au încălcat drepturile sale, decizie pe care Moscova o contestă.

În Rusia vor avea alegeri locale luna viitoare iar Navalnîi și aliații săi pregătesc campania electorală pentru a-și sprijini candidații.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22