Opoziția cere demisia guvernului Viktor Orban, în urma acuzațiilor de spionaj

Redactia | 28.07.2021

Opoziția din Ungaria a cerut demisia miniștrilor din guvernul de extremă dreaptă condus de Viktor Orban, în urma acuzaților de spionaj împotriva jurnaliștilor și politicienilor din Opoziție.

Pe aceeași temă

Opoziția din Ungaria a cerut demisia miniștrilor din guvernul de extremă dreaptă condus de Viktor Orban, în urma acuzaților de spionaj împotriva jurnaliștilor, politicienilor din Opoziție și activiștilor folosind software-ul invaziv Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO Group, relatează The Guardian.

„Cel puțin ministrul justiției trebuie să demisioneze”, a declarat primarul Budapestei, Gergely Karácsony, care cel mai probabil va fi contracandidatul premierului Orban la alegerile din primăvara anului viitor.

Luni seara a avut loc un protest împotriva guvernului Orban în urma scandalului Pegasus, la care au participat 1.000 de persoane. „Acest scandal arată că nu mai putem vorbi despre statul de drept în Ungaria. Cererea noastră este demisia guvernului”, a afirmat Anna Donáth, europarlamentar maghiar al partidului de opoziție Momentum.

Legea maghiară prevede că, în cazurile în care securitatea națională este în joc, serviciile de informații pot dispune supravegherea fără supervizare judiciară, fiind necesară doar semnătura ministrului justiției.

Ministrul justiției, Judit Várga, a refuzat să comenteze dacă guvernul maghiar folosește Pegasus, dar a spus că „fiecare țară are nevoie de astfel de instrumente”. Ea nu a precizat care este justificarea din punctul de vedere al securității naționale pentru supravegherea jurnaliștilor, a oamenilor de afaceri sau a politicienilor.

Într-un interviu la începutul acestei luni cu Le Monde, Várga a spus că este „o provocare” atunci când a fost întrebată dacă va autoriza supravegherea unui jurnalist. Mai târziu, biroul ei a cerut ca întrebarea și răspunsul să fie eliminate din interviu.

Săptămâna trecută, parchetul de la Budapesta a deschis o anchetă privind colectarea neautorizată de informații secrete prin intermediul Pegasus. Puțini se așteaptă ca acest lucru să producă rezultate reale, însă guvernul este acuzat de personalități din opoziție că ignoră acuzațiile.

Deputații din opoziție au cerut luni o reuniune de urgență a comisiei de securitate națională a Parlamentului de la Budapeste, dar nu a existat cvorum din cauza unor parlamentari din partidul Fidesz al lui Orbán nu s-au prezentat.

„Planul guvernului nu este să discute problema”, a spus Péter Ungár, un parlamentar de opoziție care face parte din comisia de securitate națională. „Nu știu cum ați numi asta, dar cu siguranță nu este o greșeală”. El a mai spus că Várga ar trebui să demisioneze dacă nu poate oferi o explicație adecvată dacă și de ce a avut loc supravegherea.

Context

Un consorțiu format din 17 organizații media internaționale a publicat duminică o anchetă despre un software dezvoltat de compania israeliană NSO Group, denumit Pegasus, care a permis guvernelor sau altor clienți ai companiei să spioneze la nivel global cel puțin 180 de jurnaliști, 600 de politicieni, 85 de activiști pentru drepturile omului și 65 de oameni de afaceri din diferite țări.

Soft-ul Pegasus funcționează ca un virus, deoarece odată ce a fost introdus în telefonul mobil, permite accesul atacatorului la toate bazele de date stocate pe dispozitiv, cum ar fi mesaje, numere de telefon, fotografii, date GPS, camera foto și poate chiar asculta apelurile unei persoane. Investigația consorțiului se bazează pe o listă obținută de organizația media franceză nonprofit Forbidden Stories și Amnesty International. Lista conține, potrivit acestora, aproximativ 50.000 de numere de telefon selectate de către clienții NSO Group încă din anul 2016, ca potențiale ținte ale spionajului.

Dezvăluirile au stârnit indignarea organizațiilor pentru drepturile omului, a presei și a liderilor politici din întreaga lume. NSO Group, acuzat în mod regulat pentru ajutarea regimurilor autoritare, asigură că software-ul său este utilizat doar pentru a obține informații legate de rețele criminale sau teroriste. Compania „a negat ferm acuzațiile false formulate” în cadrul anchetei, despre care a spus că sunt „pline de ipoteze eronate și teorii nefondate”, menționând că are în vedere deschiderea unor procese de defăimare.

De asemenea, Parlamentul din Israel a creat o comisie specială pentru a ancheta acuzațiile de spionaj venite din partea mai multor personalități mondiale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22