Opozitia din Kosovo refuza normalizarea relatiei cu Serbia si vrea blocarea Parlamentului

I. P. | 24.10.2015

Opoziţia kosovară a blocat vineri lucrările parlamentului cu gaze lacrimogene, pentru a încerca să obţină renunţarea la acordurile vizând normalizarea relaţiilor cu Serbia, potrivit agenţiei France Presse, preluate de Agerpres.

Pe aceeași temă

Opoziţia este împotriva dialogului desfăşurat sub egida Uniunii Europene cu Serbia, susţinând că acesta compromite independenţa proclamată unilateral în 2008 de fosta provincie sârbă.

 

Opoziţia doreşte să obţină abandonarea unui acord încheiat în 2013 şi care vizează normalizarea relaţiilor dintre Kosovo şi Serbia, dar şi a unei înţelegeri care prevede trasarea graniţei cu Muntenegru.

 

Înţelegerea cu Serbia acordă zonelor cu etnici sârbi din Kosovo puteri locale mai mari şi posibilitatea de a primi finanţare din partea Belgradului.

 

În pofida măsurilor de securitate întărite adoptate pentru a evita astfel de incidente, un deputat al opoziţiei a reuşit să pătrundă în sala de şedinţă cu o bombă lacrimogenă pe care a activat-o. Gazul s-a răspândit, iar preşedintele parlamentului a suspendat şedinţa.

 

"Vom face tot ce ne stă în putere pentru a bloca lucrările parlamentului", a declarat Glauk Konjufca, vicepreşedinte al partidului Vetëvendosje (Autodeterminare), care conduce mişcarea de protest.

 

"Guvernul provoacă o criză căutând să convoace aceste sesiuni. Asta nu face decât să înrăutăţească situaţia", a adăugat el, citat de Agerpres.

 

După acest incident, guvernul a decis să îi convoace din nou pe deputaţi. Un membru al opoziţiei a reuşit din nou să declanşeze o bombă lacrimogenă în sala parlamentului, în pofida prezenţei a peste 100 de poliţişti având misiunea de a-i separa pe deputaţii favorabili executivului de cei ai opoziţiei.

 

Pe de altă parte, reuniţi în faţa parlamentului, aproape 200 de simpatizanţi ai Vetëvendosje, principala formaţiune a opoziţiei, au fost împrăştiaţi de forţele de ordine cu ajutorul gazelor lacrimogene.

 

În mai multe rânduri, opoziţia a aruncat cu gaze lacrimogene în parlamentul de la Pristina, dar şi cu ouă şi a provocat scandal, pentru a împiedica ţinerea şedinţelor.

 

Joi, cele 28 de ţări membre ale UE au dat undă verde pentru semnarea "acordului de stabilizare şi asociere", prima etapă pe lungul drum al aderării Kosovo la UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22