Orașul-port Odesa, sediul marinei militare ucrainene, țintă a navelor de război rusești

L. G. | 03.03.2022

Coloana de blindate din apropierea Kievului pare să fie blocată, însă în sudul Ucrainei, nave militare rusești se îndreaptă spre Odesa, port strategic la Marea Neagră.

Pe aceeași temă

Ministerul ucrainean al apărării a anunțat joi că nave rusești, printre care se numără și nave purtătoare de rachete, se apropie de portul Odesa, al treilea cel mai mare oraș al Ucrainei, aflat în sudul țării la Marea Neagră, relatează The Business Standard.

„Observăm în apele Mării Negre un detașament de desant al Flotei Mării Negre alcătuit din 4 nave de debarcare mari însoțite de 3 nave purtătoare de rachete îndreptându-se spre Odesa”, a declarat ministerul apărării de la Kiev.

Acesta afirmă de asemenea că forțele armate ucrainene au neutralizat o operațiune de desant în apropierea satului Balovne de lângă orașul Nicolaev, aflat la 133 de kilometri est de Odesa.

Lucas Tomlinson, corespondent al Fox News, a distribuit pe Twitter o imagine cu ceea ce afirmă că sunt navele rusești pregătite de un asalt asupra portului Odesa.

 <blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">Video from western Crimea showing much of Russia&#39;s naval grouping in the Black Sea. I count the Pyotr Morgunov Project 11711, two Project 1171, and 5(?) Project 775 large landing ships.<a href="https://t.co/3KXaclFHIc">https://t.co/3KXaclFHIc</a> <a href="https://t.co/Pa5OBqvFOf">pic.twitter.com/Pa5OBqvFOf</a></p>&mdash; Rob Lee (@RALee85) <a href="https://twitter.com/RALee85/status/1499259886189830148?ref_src=twsrc%5Etfw">March 3, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Anunțul vine în contextul în care rușii au ocupat orașul Herson din sudul Ucrainei, o zonă în care au înregistrat progrese mai bune decât pe celelalte fronturi.

Orașul Herson se află pe Nipru, aproape de vărsarea fluviului în Marea Neagră, și are o populație de peste 70.000 de locuitori. Acesta este primul centru urban semnificativ ce a căzut de când Moscova și-a lansat invazia pe 24 februarie.

Ministerul rus al apărării a anunțat încă de marți că a tăiat accesul Ucrainei la Marea Azov după ce separatiștii și trupele regulate trimise în Donețk au făcut joncțiunea cu soldații ruși ce au avansat dinspre sud, din Crimeea.

Lupte grele se dau și în orașul-port Mariupol de la Marea Neagră, primarul acestuia avertizând miercuri că „de 12 ore suntem făcuți una cu pământul, fără întrerupere. Nu putem nici să luăm răniții din stradă”.

Autoritățile din Mariupol au lansat un nou apel disperat joi dimineața, afirmând că trupele rusești bombardează constant și deliberat infrastructura civilă.

„Întrerup aprovizionarea cu alimente, ne organizează o blocadă, ca în vechiul Leningrad”, a spus consiliul local într-o declarație. „În mod deliberat, de șapte zile, distrug infrastructura esențială de susținere a vieții din oraș. Nu avem din nou lumină, apă sau căldură", a transmis sursa citată.

Consiliul spune că încearcă să creeze un coridor umanitar pentru oraș, precum și să restabilească infrastructura.

„Suntem distruși ca națiune. Acesta este un genocid al poporului ucrainean”, se mai spune în declarație.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22