Parchetul European: 1117 de investigații, cu prejudicii de 14 miliarde euro în anul 2022

L. G. | 01.03.2023

În raportul anual, Parchetul European, condus de la Codruța Kovesi, arată că din totalul daunelor de 14,1 miliarde euro, jumătate rezultă din fraude în materie de TVA.

Pe aceeași temă

Până la sfârșitul anului 2022, Parchetul European avea 1117 investigații active, cu prejudicii totale estimate la 14,1 miliarde EUR, dintre care aproape jumătate (47%) au fost cauzate de frauda în materie de TVA, se arată în raportul anual privind activitățile Parchetului European (EPPO). Investigațiile procurorilor s-au concentrat asupra fraudei din UE care afectează veniturile publice, în special frauda transfrontalieră în materie de TVA, relatează G4Media.ro

Potrivit raportului, în 2022, Parchetul European a primit și procesat 3318 rapoarte de infracțiuni și a deschis 865 de investigații. În plus, judecătorii au acordat înghețarea a 359,1 milioane de euro în cadrul investigațiilor EPPO (față de 147,3 milioane de euro în 2021), ceea ce reprezintă de peste șapte ori bugetul organizației pentru 2022.

Raportul anual 2022 integral poate fi consultat aici.

Câteva dintre cifrele cheie prezentate în Raportul anual, valabil până la 31 decembrie 2022:

  • au fost procesate 3318 rapoarte de infracțiuni;

  • au fost deschise 865 de anchete;

  • 1117 investigații active, cu prejudicii estimate la 14,1 miliarde EUR;

  • 16,5 % din investigațiile active (185) au avut legătură cu frauda în materie de TVA, dar reprezintă 47 % din prejudiciile estimate (6,7 miliarde de euro);

  • 359,1 milioane de euro în ordine de înghețare acordate;

  • 114 procurori europeni delegați în activitate;

  • 217 membri ai personalului de la biroul central din Luxemburg.

Laura Kövesi, procuror-șef european:

„La un an și jumătate de la începerea activităților noastre, potențialul EPPO nu poate fi ignorat. În 2022, am demonstrat că EPPO are o capacitate fără precedent de a identifica și de a urmări fluxurile financiare volatile și aranjamentele juridice opace. Am demonstrat că viteza, eficiența și câștigurile în materie de informații obținute în cadrul investigațiilor conduse de EPPO fac ca metodele tradiționale de coordonare transfrontalieră să fie greu de concurat.”

„Suntem pe drumul cel bun, dar trebuie să facem mai mult. EPPO este departe de a-și fi atins întregul potențial. Dacă dorim ca EPPO să facă o diferență durabilă, avem nevoie de ajustări organizaționale și juridice. Acestea includ revizuirea Regulamentului EPPO și alocarea pentru cazurile EPPO a unor investigatori specializați și dedicați în domeniul fraudei financiare în toate statele membre participante”.

Potrivit raportului anual, procurorii europeni delegați formează prima linie a EPPO, lucrând la nivel descentralizat în cele 22 de state membre ale UE participante. În toate statele membre, aceștia au aceleași priorități și pun în aplicare aceeași politică de urmărire penală, așa cum a fost definită de Colegiul EPPO. Acestea se concentrează asupra investigațiilor complexe, transfrontaliere privind infracționalitatea economică și financiară sofisticată, în special atunci când este implicată o infracționalitate organizată gravă.

În 2022, cea mai mare parte a cazurilor restante deschise de autoritățile naționale care au fost transmise către EPPO a fost procesată și au fost tratate toate rapoartele noi privind suspiciunile de fraudă provenind din toate sursele posibile. În total, au fost primite 3318 rapoarte de infracțiuni. Proporția rapoartelor provenite de la persoane private (58%) este foarte mare, ceea ce exprimă așteptările mari ale cetățenilor UE față de EPPO, în calitate de organism judiciar al Uniunii Europene.

O primă evoluție pozitivă în ceea ce privește nivelul de detectare a fraudei care afectează interesele financiare ale UE în unele state membre a putut fi percepută. În prezent, în cele 22 de state membre participante sunt inițiate mai multe investigații privind fraudele din UE decât media istorică dinaintea înființării EPPO. Acest lucru este vizibil în special în ceea ce privește partea de venituri a bugetului UE, având în vedere că o atenție sporită din partea unor autorități naționale începe să dea roade, precum și faptul că EPPO își folosește „vederea din elicopter” și capacitatea de a identifica legături care au rămas ascunse până acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22