Parisul luat cu asalt de zeci de manifestanți de Ziua Internațională a Muncii

Laurentiu Gheorghe | 02.05.2019

Sute de anarhiști mascați s-au înfruntat cu forțele de ordine la Paris, aruncând cu sticle și pietre în polițiști, confiscând manifestările de 1 Mai împotriva politicilor președintelui Macron.

Pe aceeași temă

Zeci de mii de sindicaliști și celebrele „veste galbene” au protestat pe străzile marilor orașe franceze, în ciuda promisiunii lui Emmanuel Macron, care, pentru a pune capăt demonstrațiilor, a promis reduceri de taxe și impozite însumând 5 miliarde de euro.

În Paris, polițiștii au folosit gaze lacrimogene și tunuri cu apă pentru a dispersa grupurile violente care se intercalaseră în coloanele de manifestanți.

Peste 7.400 de polițiști au fost mobilizați în Paris, 380 de persoane din rândul protestatarilor au fost reținute, 38 de oameni au fost răniți, dintre care 14 polițiști, unul fiind în stare gravă după ce a fost lovit cu o piatră în cap.

Începând de după-amiază, participanții la principalul marș s-au putu deplasa în partea sudică a capitalei franceze într-o atmosferă relativ calmă dar părea că vestele galbene şi anarhiștii dețineau controlul, nu membrii sindicatelor. Sindicatul CGT, de orientare socialistă, a denunţat violenţa poliţiei.

„Când trebuia să înceapă marşul la 14:30, o represiune fără precedent şi arbitrară a avut loc în urma unor acte de violenţă ale unor părţi” se arată în comunicatul sindicatului. Este de precizat că membrii sindicatului, printre care şi secretarul general, au fost victimele gazelor lacrimogene. Acest scenariu, scandalos şi fără precedent, este inacceptabil în democraţia noastră”, se arată în comunicatul CGT.

Per total, comparativ cu ciocnirile de anul trecut și protestele mai recente ale vestelor galbene, violențele au fost relativ izolate și nu au scăpat de sub control iar ziua de proteste s-a terminat aparent pașnic.

Poliţia franceză a avertizat marţi că au fost ciocniri cu grupările anarhiste de extremă stânga cunoscute ca Black Blocs, după ce pe reţelele sociale au fost făcute apeluri pentru confruntări cu forțele de ordine.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22