Parlamentul European: Romania ar putea scapa de MCV. Democratia si statul de drept, prioritare

Dora Vulcan | 25.10.2016

Parlamentul European a adoptat, marţi, o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Europeană să înlocuiască Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) care vizează România şi Bulgaria cu un instrument privind evaluarea stadiului democraţiei şi statului de drept în toate statele membre UE.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

"În scopul opririi abordării actuale (...) privind situaţii percepute ca fiind încălcări ale principiilor democratice, ale principiilor statului de drept şi ale drepturilor fundamentale în statele membre UE, Comisia Europeană trebuie să creeze un mecanism obligatoriu pentru monitorizarea anuală a datelor din aceste sfere", arată rezoluţia adoptată marţi de Parlamentul European cu 405 voturi pentru, 171 împotrivă şi 39 de abţineri.

 

 

 

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) a fost introdus de Comisia Europeană în momentul aderării României şi Bulgariei la UE, în 2007, pentru a monitoriza progresele celor două state în privinţa statului de drept, combaterii corupţiei şi, în cazul Sofiei, a contracarării criminalităţii organizate, informeaza Mediafax. 

 

 

 

"Oferim Uniunii Europene instrumente de implementare a deciziilor în toate celelalte zone politice - politici concurenţiale, poliţie, cooperarea justiţiei, politici externe (...)", a argumentat, conform unui comunicat al PE, eurodeputata olandeză Sophie in’t Veld, unul dintre iniţiatorii proiectului de rezoluţie.

 

 

 

 

Potrivit rezoluţiei, noul instrument de monitorizare va avea sarcina de a asigura că toate statele membre UE respectă în mod egal şi sistematic valorile înscrise în Tratatele comunitare privind starea democraţiei, statul de drept, şi drepturile fundamentale.

 

 

 

În cadrul noului mecanism, Comisia Europeană, în consultare cu un grup de experţi independenţi vor elabora anual rapoarte de evaluare a tuturor statelor membre ale Uniunii Europene, formulând recomandări care vor fi dezbătute de instituţiile europene şi de parlamentele naţionale.

 

 

 

Parlamentul European cere Comisiei Europene să prezinte, până în septembrie 2017, o propunere privind modalităţile de elaborare a unui "Pact pentru Democraţie, Stat de Drept şi Drepturi Fundamentale".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2020 Revista 22