Parlamentul german a introdus taxe de până la 130 de euro pentru șoferii străini

Dora Vulcan | 31.03.2017

Camera superioara a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat vineri un proiect controversat care prevede introducerea unei taxe pentru toate autoturismele care circula pe drumurile si autostrazile din Germania, propunere contestata de tarile vecine.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Bundestag, camera inferioara a Legislativului german, a aprobat inca de saptamana trecuta acest act normativ, care ar urma sa se aplice incepand din 2019, pentru 13.000 de autostrazi si 39.000 de kilometri de drumuri federale, informeaza AFP.

 

 

Nivelul taxei va varia in functie de criteriile de mediu, astfel ca autoturismele care polueaza mai putin vor plati o taxa mai mica. Nivelul maxim al taxei pentru un vehicul inmatriculat in strainatate va fi de 130 de euro pe an.

 

 

Vehiculele inregistrate in Germania vor plati si ele aceasta taxa care va putea fi insa dedusa din taxa anuala pe autovehicul, astfel ca soferii straini vor fi, efectiv, singurii care vor plati noua taxa.

 

 

Pentru automobilistii straini, legea prevede costuri mai mici pentru vignetele pe durate scurte, care cel mai probabil vor fi utilizate de vizitatori, preturile variind intre 2,50 si 25 de euro pentru o vigneta valabila 10 zile, in functie de cat de poluant este automobilul, si intre 7 si 50 de euro pentru o vigneta valabila doua luni.

 

 

Forma actuala a legii este rezultatul unui compromis convenit luna trecuta cu Comisa Europeana, dupa ce Executivul comunitar a amenintat ca va da in judecata Germania daca nu modifica legea pentru a fi mai corecta fata de automobilistii straini. La solicitarea Comisiei, Germania a acceptat sa reduca pretul vignetelor pe durate scurte.

 

 

Cu toate acestea, mai multe tari limitrofe Germaniei, in special Austria, dar si Belgia si Olanda, considera in continuare legea drept una discriminatorie si neconforma cu regulile europene.

 

 

De asemenea, taxa este criticata si in Germania. Winfried Hermann, ministrul Transporturilor in landul Baden-Wurtemberg, la granita cu Franta si Elvetia, a apreciat ca aceasta taxa pentru straini nu este un semnal bun pentru Europa. Landurile germane de la frontiera cu alte tari se tem ca taxa va descuraja turismul si schimburile comerciale cu tarile vecine.

 

 

In schimb, ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt, a respins aceste critici, sustinand ca cea mai mare parte a traficului transfrontalier se deruleaza pe drumurile secundare care nu vor fi supuse noii taxe.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22