Partidul lui Macron a pierdut majoritatea absolută în Parlament după dezertarea a încă 7 deputați

Laurentiu Gheorghe | 19.05.2020

De la ultimele alegeri, La Republique en Marche, partidul președintelui Emmanuel Macron a pierdut 26 de parlamentari, care s-au îndreptat spre alte grupuri parlamentare.

Pe aceeași temă

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a pierdut, marți, majoritatea absolută în camera inferioara a Parlamentului, după ce șapte parlamentari ai partidului său, La République en Marche, au plecat la alt grup politic, scrie Politico, preluat de G4Media.ro

Noul grup intitulat „Ecologie, Democrație, Solidaritate” intenționează să pledeze pentru „justiție socială și de mediu”, fiind al nouălea din Parlament.

Acest nou grup se declară „independent”, „nici în majoritate, nici în opoziție”, scriu în declarația lor politică deputații respectivi, cei mai mulți provenind din fosta majoritatea prezidențială.

Crearea unui al nouălea grup parlamentar politic, compus din 17 deputați, a fost oficializată marți în Adunarea Națională franceză (camera inferioară), partidul La République En Marche (LREM) al președintelui Emmanuel Macron pierzând astfel la limită majoritatea absolută, cel puțin temporar, potrivit AFP și France 24, citate de Agerpres.

Printre ei figurează vechi membri ai LREM, ca Matthieu Orphelin, alții din aripa stângă a LREM, ca Aurélien Taché și Cédric Villani, lor alăturându-se și fostul ministru al Partidului Socialist (PS) pentru ecologie, Delphine Batho.

Odată cu formarea acestui grup, LREM pierde șapte membri și aliați, reducându-și numărul de deputați la 288, exact sub pragul majorității absolute (289 locuri) pe care o deținea până în prezent singur. Un simbol puternic chiar dacă grupul majoritar se poate sprijini pe cei 46 de deputați ai MoDem și zece din Agir.

Grupul ar putea totuși recupera rapid majoritatea absolută dacă viitorul înlocuitor al lui Olivier Gaillard (ex-LREM, care urmează să-și părăsească postul de deputat pentru a deveni primar) se alătură rândurilor grupului LREM, așa cum a anunțat deputatul.

„Să răspundem la urgența ecologică, la modernizarea democrației, la reducerea inegalităților sociale și teritoriale: putem face mai mult și mai bine în Adunarea Națională”, își propun acești deputați, potrivit cărora „după COVID-19 nimic nu va mai fi ca înainte”.

„Vom promova și vom susține toate deciziile la nivelul mizelor, dar vom ști să ne opunem în toate celelalte cazuri”, avertizează deputații, toți aleși în 2017 sub flamura LREM, cu excepția Delphinei Batho. Ei se declară într-un „demers deschis” și îi invită pe deputații care se regăsesc în proiectul lor „să li se asocieze”.

Într-un document, deputații își anunță „primele 15 priorități”, de la „un plan de reindustrializare pentru o suveranitate și o autonomie regăsite” până la o „reală transparență a vieții publice”, trecând prin restabilirea unui sistem de sănătate „robust” și o refacere a „fiscalității capitalului și patrimoniului”.

Deputații își afișează de asemenea angajamentul în favoarea egalității în drepturi a bărbaților și femeilor. Ei subliniază că „niciodată un grup politic francez nu a avut în componență o asemenea proporție de femei” (65%).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22