Partidul lui Putin pierde o treime din consilierii de la Moscova, dar păstrează majoritatea

Laurentiu Gheorghe | 09.09.2019

Partidul Rusia Unită, care-l susține pe președintele Vladimir Putin, a pierdut o treime din consilierii din Moscova, relatează Reuters, citând RIA Novosti.

Pe aceeași temă

Alegerile locale din Rusia, desfășurate duminică, unele dintre cele mai importante din ultimii ani după ce mulți contracandidați din opoziție au fost eliminați din cursa electorală au fost precedate de cele mai mari proteste de stradă din Moscova din ultimii 10 ani.

Deși au fost locale, scrutinul desfășurat în Moscova a fost privit de principalul oponent al lui Putin, Alexei Navalny și aliații săi, ca o oportunitate de a submina puterea Rusiei Unite în vederea alegerilor parlamentare care sunt programate în 2021.

Protestele au izbucnit la mijlocul lunii iulie, după ce Comisia Electorală Centrală a refuzat înscrierea unui mare număr de candidați ai opoziției, argumentând că aceștia nu a reușit să strângă suficiente semnături valide pentru a fi înscriși în cursa electorală.

Navalny a cerut susținătorilor săi să voteze în alegerile locale cu candidatul care are cele mai mari șanse să învingă reprezentanții Rusiei Unite.

La Moscova, candidatul din partea Rusiei Unite s-a declarat independent pentru a nu mai fi asociat cu partidul susținătorilor lui Putun, a cărui popularitate a scăzut la un minim al ultimului deceniu.

Rezultatele parțiale citate de Ria Novosti arată că Rusia Unită a pierdut aproape o treime din locurile pe care deținea în Consiliul Local al Moscovei.

Totuși, susținătorii lui Putin sunt cu cotați cu 26 de locuri din cele 45 câte numără Consiliul local al Moscovei, păstrând o majoritate confortabilă. În 2014, rezultatele au fost mult mai bune, câștigând 28 de locuri de consilieri în nume propriu, plus încă 10 de „independenți” pe care îi controlează.

La alegerile de duminică din Moscova, comuniștii au câștigat cinci locuri, ajungând la 13 consilieri. Partidele de opoziție, Yabloko și al Echității din Rusia, sunt cotate cu câte trei locuri fiecare în viitorul Consiliu local.

Alegerile sunt parțial contestate, pe rețelele de socializare fiind postate mai multe filmări în care pot fi văzuți alegători care introduc în urnă mai multe buletine de vot.

Cu o cotă de 60%, popularitatea lui putin poate fi considerată mare după standardele occidentale, însă în scădere puternică față de valorile înregistrate acum câțiva ani. Alegerile prezidențiale sunt programate pentru 2024.

Popularitatea Rusiei Unite este și a în scădere după ce a majorat vârsta de pensionare, iar nivelul de trai este pe o pantă descendentă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22