Partidul Popular al cancelarului Nehammer pierde majoritatea după alegerile din Austria Inferioară

L. G. | 30.01.2023

Deși câștigător cu 40% la alegerile regionale-cheie de duminică din Austria inferioară, Partidul Popular pierde zece puncte procentuale și majoritatea absolută, fiind nevoit să negocieze o coaliție.

Pe aceeași temă

Partidul Popular (ÖVP), de centru dreapta, al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor de dreapta din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) - care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – la scrurinul de duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului de la Viena al lui Nehammer, relatează Bloomberg.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, Partidul Libertății – FPÖ, în ascensiue puternică se clasează pe locul doi, cu 25.4% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.7% dintre voturile exprimate, fiind și el în scădere de popularitate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, dar cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află capitala Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi prima ca suprafață, este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

Înfrângerea de acum poate fi începutul pierderii puterii pentru cancelarul Karl Nehammer. Austria Inferioară este landul care dă 12 parlamentari în camera superioară a Parlamentului de la Viena, dintre care în prezent șapte sunt din Partidul Popular.

Dar coaliția de guvernare are cea mai mică majoritate posibilă în camera superioară - Consiliul Federal - doar un mandat în plus față de opoziție. Așa că orice pierdere în Austria Inferioară poate distruge alianța care guvernează la Viena.
„Destul de mulți observatori politici văd, de asemenea, veto-ul lui Nehammer împotriva aderării Bulgariei și României la Schengen, în legătură cu înfrângerea electorală iminentă din Austria Inferioară“, scrie Augsburger Allgemeine. Publicația germană consemna și într-un reportaj de luna trecută, că „în Austria, imigranții devin pion al politicii“.

În Carinthia sunt programate alegeri la începutul lunii martie iar în Salzburg urmează alegeri în 23 aprilie.

Va fi interesant de văzut dacă guvernatorul SPÖ Peter Kaiser își va menține rezultatul excelent din 2018 ( 47,9%), Partidul Libertății FPÖ a dominat Carintia timp de mulți ani sub conducerea lui Jörg Haider, dar s-a prăbușit în 2013 și a revenit puțin în 2018.

În Salzburg, este singura coaliție de trei partide la nivel de stat – formată din ÖVP, Verzi și NEOS –va face față testului electoral pentru prima dată pe 23 aprilie. E puțin probabil ca guvernatorul ÖVP Wilfried Haslauer să repete marea victorie electorală din 2018. La acel moment, el a obținut de departe cel mai mare câștig, cu o creștere de 8,8 puncte procentuale.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22