Patru oameni de știință care s-au opus războiului cu Ucraina, excluși din consiliul de securitate

Redactia | 30.03.2022

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat decret de excludere a patru experți din consiliul științific de pe lângă Consiliului de Securitate al Rusiei.

Pe aceeași temă

Au fost exclusi din consiliu Aleksei Gromîko, directorul Institutului Europei din cadrul Academiei Ruse de Științe, Aleksandr Nikitin, director al Centrului pentru Securitate Euro-Atlantică din cadrul MGIMO (Institutul de Stat pentru Relații Internaționale) al Ministerului de Externe al Rusiei, Aleksandr Panov, cercetător șef al Institutului pentru SUA și Canada al Academiei de Științe a Rusiei şi Serghei Rogov, director științific al Institutului pentru SUA și Canada al Academiei Ruse de Științe, relatează publicația Meduza, citată de Rador.

Motivele excluderii lor din consiliu nu sunt precizate în decret. Surse din cadrul administraţiei Consiliului de Securitate al Rusiei au declarat pentru Kommersant că este vorba de „o actualizare” a consiliului științific, ai cărui membri se schimbă periodic prin rotaţie.

Decretul prezidențial nu spune cu cine au fost înlocuiți aceştia. Dar, la începutul lunii martie, toți cei patru oameni de știință, împreună cu colegi din Statele Unite ale Americii și din țările europene, au semnat o declarație în care „și-au exprimat îngrijorarea extremă cu privire la cea mai mare criză de pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial”.

Autorii apelului au cerut părților în conflict să înceteze focul, să stabilească o cooperare pe probleme umanitare, să se abțină de la retorica nucleară și, de asemenea, să convină asupra măsurilor suplimentare pentru prevenirea incidentelor militare între SUA și NATO, pe de o parte, și Rusia, pe de o parte.

Aleksei Gromîko a declarat pentru RTVI că nu știe de ce el și alți experți au fost expulzați din consiliul ştiinţific de pe lângă Consiliul de Securitate al Rusiei și a presupus că autoritățile nu le-au ascultat recomandările. „Declarația a avut mult sens în acele vremuri din punctul de vedere al intereselor naționale ale țării noastre” – a subliniat Gromîko.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22