Pe urmele lui Snowden? Sirianul Assad ar putea primi azil politic in Rusia

Tudor Despina | 12.01.2016

In cazul in care se ajunge la alegeri prezidentiale, sirianul Bashar al-Assad ar putea gasi azil nu foarte departe de Damasc: la Moscova.

Pe aceeași temă

 

Cel putin asa a lasat de inteles Vladimir Putin in cadrul unui interviu pentru presa din Germania, publicat la inceputul acestei saptamani. Intrebat daca, in cazul in care va pierde puterea prin vot, Assad ar putea primi azil politic in Rusia, liderul de la Kremlin nu a exclus aceasta varianta: “A fost mai greu sa ii acordam azil domnului Snowden, decat ar fi in cazul lui Assad”, a declarat Putin pentru tabloidul Bild. Presedintele Rusiei vorbeste aici despre Edward Snowden, fostul angajat al National Security Agency  (NSA), care a transmis presei documente americane secrete si care a primit azil in Rusia, in 2013.

 

Liderul de la Kremlin considera ca, la acest moment, e prea devreme de pus in discutie un eventual azil pentru Assad, dat fiind ca in Siria conflictul continua sa fie activ. “Pana atunci, Rusia lupta impotriva Daesh (Statul Islamic) si a rebelilor anti-Assad care fac cauza comuna cu Daesh”, a spus Putin, reafirmand sprijinul militar pe care Moscova il da trupelor guvernamentale loiale lui Assad.

 

Totusi, liderul rus a tinut sa sublinieze ca situatia actuala “nu inseamna ca totul e in regula in Siria sau ca Assad face totul bine”. “Cred ca presedintele Assad a facut mult rau in cursul conflictului. Dar acest conflict nu ar fi castigat o asemenea anvergura, daca nu ar fi fost sustinut din afara Siriei – cu arme, bani si luptatori”.

 

In ce priveste obiectivul pe care Moscova il are in Orientul Mijlociu, Putin a tinut sa spuna ceea ce Rusia nu vrea: “Nu vrem ca Siria sa sfarseasca precum Irakul sau Libia. (…) Trebuie, asadar, sa sustinem liderii legitimi din Siria. Asta nu inseamna ca totul ramane la fel. Daca stabilizarea tarii avanseaza, o reforma constitutionala trebuie sa urmeze si, ulterior, alegeri prezidentiale anticipate. Doar poporul sirian poate decide cine va guverna tara in viitor”, a mai aratat Vladimir Putin, potrivit sursei citate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22