Pedepse uriașe pentru liderii separatiști catalani care au declarat independența Cataloniei

Dora Vulcan | 14.10.2019

Curtea Supremă din Spania a condamnat luni nouă lideri separatiști catalani la nouă și 13 ani de închisoare pentru rolul lor în declararea independenței Cataloniei, în 2017.

Pe aceeași temă

Ceilalți trei inculpați pentru tentativa de secesiune a Cataloniei prin referendumul din octombrie 2017, declarat ilegal de Madrid și declarația de independență, au fost găsiți vinovați doar de nesupunere față de autoritățile spaniole și nu au fost condamnați la închisoare, transmite Reuters.

Cea mai mare condamnare la închisoare a primit-o fostul lider adjunct catalan Oriol Junqueras, care a primit 13 ani, pentru revoltă și abuz de fonduri publice și interzicerea accesului la funcții publice timp de 13 ani.

Fostul ministru catalan de externe Raul Romeva a fost condamnat, pentru aceleași infracțiuni, la 12 ani de inchisoare, cu interzicerea timp de 12 ani a accesului la funcții publice. Aceeași pedeapsă au primit-o și fostul purtător de cuvânt al guvernului regional Jordi Turull și fostul ministru al Muncii Dolores Bassa.

Carme Forcadell, fost purtător de cuvânt al parlamentului catalan, a primit 11 ani și jumătate. Aceeași pedeapsă a primit și fostul ministru de Interne catalan Joaquim Forn și fostul ministru teritorial Josep Rull.

Doi activisti pro-independenta, Jordi Cuixart si Jordi Sanchez, au fost găsiți vinovati pentru revoltă, primind pedepse de nouă ani de închisoare.

Multe sunt în joc, atât pentru Spania, cât și pentru cea mai bogată regiune din Spania care a avut un impuls de independență cu care a atras atenția la nivel mondial și a declanșat cea mai mare criză politică a Spaniei din ultimele decenii.

Atât guvernul, cât și separatiștii au distribuit propriul videoclip pe social media înainte de verdict.

Separatiștii spun că nu au făcut nimic rău, iar procesul a fost politic, guvernul spune că procesul a respectat cu strictețe legea.

"Singurul verdict pe care îl vom accepta este achitarea", a declarat într-un videoclip, fostul lider al partidului separatist de centru-dreapta al fostului lider al Cataloniei, Carles Puigdemont.

Videoclipul propriu al guvernului a arătat mai mulți miniștri care apără sistemul democratic al Spaniei. Primul ministru interimar, Pedro Sanchez, a distribuit un video pe Twitter, cu un mesaj care descrie Spania drept una dintre cele mai libere și mai sigure țări din lume.

Protestele separatiste au fost în mare măsură pașnice, dar surse ale poliției au declarat că autoritățile sunt pregătite pentru potențiale violențe.

Guvernul a spus că este gata să preia controlul direct asupra Cataluniei, așa cum a făcut-o și în 2017, dacă liderii mișcării încalcă legea.

Este posibil ca hotărârea justiției spaniole să influențeze alegerile naționale din 10 noiembrie, precum și va influența direcția luată de mișcarea separatistă.

Un sondaj de opinie din iulie a arătat 48,3% dintre catalani sunt împotriva secesiunii și 44,0% în favoarea ei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22