Pelosi, împiedicată de Trump să efectueze o vizită în Afganistan şi Egipt cu o aeronavă militară

Laurentiu Gheorghe | 18.01.2019

"Shutdown"-ul devine o reglare de conturi între Donald Trump şi Nancy Pelosi, cu lovituri sub centură din ambele părți, scrie AFP.

Pe aceeași temă

La doar o zi după ce speakerul camerei, Nancy Pelosi, a ales să nu-l invite pe președintele Donald Trump de a-și ține discursul privind starea națiunii în fața Camerei Reprezentanților, acesta i-a răspuns interzicându-i „excursiile” cu avioanele armatei SUA din cauza blocării bugetului, recomandându-i să folosească zboruri comerciale.

Tradiţia cere ca preşedintele Camerei inferioare să-l invite pe preşedinte să susţină acest discurs anual în faţa membrilor reuniţi ai Camerei Reprezentanţilor şi Senatului.

În centrul conflictului bugetar dintre cele două tabere se află zidul pe care Donald Trump vrea să-l ridice la frontiera cu Mexicul, pentru care cere 5,7 miliarde de dolari. Democraţii nici nu vor s-audă.

Într-o scrisoare adresată lui Nancy Pelosi, președintele Trump îi explică faptul că trebuie să-și amâne călătoria în diferite țări străine din cauza blocajului bugetar care practic a dus la restrângerea drastică a activității guvernamentale.

„Din cauza Shutdown-ului, îmi pare rău să vă informez că excursia dvs. la Bruxelles, în Egipt și Afganistan a fost amânată. Vom reprograma această excursie de șapte zile în momentul în care activitatea Guvernului va reveni la normal.

În lumina celor 800.000 de muncitori americani care nu primesc salariu, sunt sigur că veți fi de acord că amânarea acestui eveniment de PR este absolut necesară. De asemenea, cred că, în această perioadă, ar fi mai bine să fiți în Washington negociind cu mine și să vă alăturați mișcării Securitate Puternică la Frontieră pentru a pune capăt Shutdown-ului.

Evident, dacă doriți să călătoriți cu un zbor comercial, alegerea aceasta ar fi cu siguranță una dintre posibilitățile care vă este la îndemână.

Aștept cu nerăbdare să vă văd în curând și chiar mai mult, să analizați situația de la granița sudică nesigură și periculoasă, și să acordați în cele din urmă finanțarea și securitatea pe care o merită,” i-a transmis liderulde la Caasa Albă lui Pelosi.

Ce-i amuzant, este că șeful parlamentarilor din Camera Reprezentanților, împreună cu întreagă delegație de politiiceni democrați, erau la ora 3 dimineața în drum spre aeroport pentru a se îmbarca într-o aeronavă U.S. Air Force care să-i transporte spre Europa, și Orientul Mijlociu, când au fost nevoiți să facă cale întoarsă și să renunțe la excursia planificată.

”Un răspuns pueril nu merită alt răspuns pe acelaşi ton”, a reacţionat senatorul republican Lindsey Graham, criticându-i pe cei doi protagoniştii ai disputei politice de la Washington.

”Ameninţarea doamnei Pelosi de a-i anula dreptul președintelui de a ține discursul despre starea Uniunii este cât se poate de iresponsabilă şi clar una politică”, a continuat el.

”Iar decizia luiTrump de a o împiedica pe dna Pelosi să folosească un avion militar să se ducă pentru a se întâlni cu trupele noastre în Afganistan sau cu aliaţii noştri din Egipt și NATO este de asemenea un gest deplasat”, a apreciat senatorul republican.

În a 27-a zi a "shutdown"-ului, negocierile privind construirea zidului de la frontiera cu Mexic erau în impas.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2021 Revista 22