Pence avertizează Coreea de Nord să nu pună la încercare ”determinarea” lui Trump

Dora Vulcan | 17.04.2017

Regimul stalinist de la Phenian nu ar trebui să nu pună la încercare determinarea preşedintelui SUA şi nici tăria forţelor armate americane din regiune, este mesajul transmis Coreei de Nord de vicepreşedintele SUA Mike Pence, aflat într-o vizită oficială în Coreea de Sud.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Vom înfrânge orice atac şi vom avea un răspuns efectiv şi copleşitor la orice acţiune în care sunt utilizate arme convenţionale şi nucleare", a declarat Pence cu ocazia întrevederii cu preşedintele în exerciţiu al Coreei de Sud, Hwang Kyo Ahn.

 

 

 

"În ultimele două săptămâni am fost martorii determinării noului nostru lider. Coreea de Nord ar face bine să nu pună la încercare această determinare", a adăugat vicepreşedintele, aparent făcând referire la atacul cu rachete de croazieră efectuat de SUA în Siria, relatează NBC News online, preluat de Mediafax.

 

 

 

"Poporul din Coreea de Nord, forţele armate ale Coreei de Nord, nu ar trebui să pună la încercare determinarea Statelor Unite de a sta alături de aliaţii săi", a mai spus Pence în cursul vizitei în Coreea de Sud.

 

 

 

 

Anterior, Mike Pence a declarat în prima zi a vizitei sale în capitala sud-coreeană că 'toate opțiunile sunt pe masă' pentru rezolvarea problemei amenințărilor militare venite dinspre Coreea de Nord, după ce armata nord-coreeană a efectuat sâmbătă un nou test cu rachetă, aparent eșuat, și experții se tem că Phenianul pregătește în plus și un nou test nuclear, scrie Agerpres.

 

 

 

Pence: ”Epoca răbdării strategice a trecut”

 

 

 

Vicepreședintele american a avertizat de asemenea că 'epoca răbdării strategice a trecut', aluzie la doctrina administrației Barack Obama, care avea în vedere o strategie ce combina refuzul dialogului cu Phenianul și înăsprirea sancțiunilor, fostul președinte american sperând că în acest mod regimul nord-coreean va face concesii la capitolul înarmării nucleare ori se va confrunta cu tensiuni interne.

 

 

Un subiect important pe agenda discuțiilor purtate de Mike Pence în Coreea de Sud este instalarea în această țară a sistemului antirachetă american THAAD (U.S. Terminal High Altitude Area Defense).

 

 

Ministerul sud-coreean al Apărării a anunțat luni, potrivit agenției Yonhap, că planul privind desfășurarea cât mai rapidă în Coreea de Sud a sistemului THAAD nu se va schimba.

 

 

Autoritățile de la Seul au răspuns astfel unor relatări conform cărora Coreea de Sud și SUA ar intenționa să revizuiască acest plan din rațiuni politice.

 

 

Anterior, un oficial american ce-l însoțește pe vicepreședintele Mike Pence în vizita aflată în desfășurare la Seul a declarat în fața presei că definitivarea calendarului amplasării sistemului THAAD va depinde de hotărârile pe care le va lua viitorul președinte sud-coreean — care va fi ales la scrutinul din 9 mai — și astfel instalarea acestui sistem ar putea să întârzie câteva săptămâni sau câteva luni.

 

 

Pentagonul a anunțat în luna martie că primele două lansatoare de rachete ale sistemului THAAD au sosit în Coreea de Sud.

 

 

Potrivit agenției Reuters, Ministerul de Externe chinez a reafirmat luni opoziția autorităților de la Beijing față de amplasarea acestui sistem antirachetă în Coreea de Sud, radarul puternic ce compune acest sistem fiind considerat de China o amenințare la adresa securității ei.

 

 

În contextul noilor tensiuni din peninsula coreeană, președintele SUA, Donald Trump a avertizat că nu va permite Coreii de Nord să dezvolte o rachetă balistică ce ar putea fi capabilă să lovească teritoriul SUA și a ordonat deplasarea în apropierea peninsulei coreene a unei flotile militare din care face parte și portavionul Carl Vinson.

 

 

 

The Guardian informează că vorbind în timpul unei vizite în Coreea de Sud, în cadrul unui turneu de zece zile în Asia, Pence a descris angajamentul SUA faţă de securitatea Coreei de Sud ca fiind ”de nezdruncinat”, la o zi după ce armata nord-coreeană a încercat duminică dimineaţă, fără succes, să lanseze o rachetă, dintr-un poligon situat pe coasta de est a ţării.

 

 

Coreea de Nord a ameninţat sâmbătă Statele Unite, cu ocazia unei sărbători naţionale, că este pregătită să riposteze cu "atacuri nucleare" la orice eventuală agresiune americană, în contextul avertismentelor lansate de Administraţia Donald Trump.

 

 

În urma nereuşitei statului nord-coreean, au existat acuzaţii că testul balistic ar fi fost contracarat de un atac cibernetic al SUA. De asemenea, consilierul pentru securitate al lui Donald Trump a avertizat că tensiunile vor escalada în Peninsula Nord-Coreeană.

 

 

Pence a declarat anterior că Pentagonul avea informaţii despre programarea testului balistic nord-coreean, astfel că lansarea rachetei şi eşecul testului nu au fost o surpriză.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22