Pentru Turcia este o problemă că politicienii de top din UE nu au vizitat ţara după puci

E.b. | 09.08.2016

Mehmet Simsek, vicepremierul Turciei, a declarat, într-un interviu acordat Digi24, că este o problemă pentru ţara sa că niciun lider important din Uniunea Europeană nu a vizitat Turcia după tentativa de lovitură de stat, pentru a-şi arăta solidaritatea.

Pe aceeași temă

 

 

Mai mult, afirmă Mehmet Simsek, autorităţile germane l-au împiedicat pe preşedintele Erdogan să se adreseze susţinătorilor săi din Germania. conform digi24.ro, preluat de news.ro.

 

Mehmet Simsek a afirmat că Turcia este mulţumită de faptul că Uniunea Europeană şi Statele Unite au condamnat lovitura de stat îndreptată împotriva autorităţilor alese de către turci, însă a remarcat că au existat rezerve faţă de măsurile luate ulterior de guvernul de la Ankara.


 În interviul difuzat de Digi24, vicepremierul Turciei a vorbit despre mișcarea lui Fethullah Gulen, cel acuzat că a orchestrat puciul de acum trei săptămâni, relația cu SUA și Rusia, dar și despre cum a afectat amenințarea teroristă turismul din statul turc.

 

 ”Aceasta a fost o lovitură extrem de violentă şi de rău intenţionată. Aproape 240 de oameni, în majoritate civili, şi-au pierdut viaţa şi avem în plus peste 2000 de răniţi, civili, în spitate. Niciunul dintre liderii europeni, niciunul dintre politicienii de top ai Europei nu a vizitat Turcia pentru a-şi arăta solidaritatea şi pentru a-şi exprima susţinerea. Acesta este o problemă. Pentru că atunci când are loc un incident, chiar şi la o scară mai mică în Europa, vedem o solidaritate puternică şi susţinere”, a declarat Simsek, pentru digi24.ro.

 

El s-a referit şi la decizia autorităţilor germane de a nu autoriza transmiterea unui mesaj video în direct al lui Recep Tayyip Erdogan către susţinătorii săi care au participat la un miting la Koln, ce a înrăutăţit şi mai mult relaţiile turco-germane, deja încordate după ce Bundestagul a adoptat o rezoluţie prin care consideră drept genocid represaliile din 1915 îndreptate împotriva comunităţii armene din Imperiul Otoman.

 

 

”Atunci, în mod evident, relaţiile noastre au devenit mai încordate. După lovitura de stat, în mod clar am fost uimiţi de poziţia Germaniei. Ştim că să nu permiţi liderului unei ţări care este partener strategic, care este unul dintre partenerii comerciali importanţi, ţară care este un candidat la aderarea UE, să se adreseze unei mulţimi care susţinea democraţia, este un lucru greu de înţeles. Dar cu toate acestea, relaţiile dintre Germania şi Turcia sunt suficient de puternice să supravieţuiască unor astfel de tensiuni. Avem în Germania peste trei milioane de turci, mulţi dintre ei sunt deja cetăţeni germani (...) Nu cred că relaţia este atât de slabă astfel încât actuala «încordare» să ducă la o ruptură. Nu se va întâmpla”, a afirmat Mehmet Simsek.

 

Cât priveşte Statele Unite ale Americii, Turcia aşteaptă o decizie de expulzare a lui Fethullah Gulen. ”Din păcate, liderul loviturii de stat, al reţelei care este responsabilă de această lovitură de stat, trăieşte încă pe teritoriul unuia dintre aliaţii noştri, în SUA. Şi sperăm că SUA va privi în mod serios şi va lua în calcul în mod serios probele pe care le avem împotriva lui. Iar în acest caz, să îl extrădeze pe acel individ”, a spus adjunctul premierului turc.

 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a acuzat marţi occidentalii că „susţin terorismul” şi puciştii, relatează AFP. Acesta este cel mai virulent atac pe care l-a lansat liderul turc după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie.

 

„Din păcate Occidentul susţine terorismul şi este de partea puciştilor”, a subliniat şeful statului turc într-un discurs rostit la Ankara. ”Cei pare care îi credeam prietenii noştri iau partea puciştilor şi teroriştilor”, a adăugat el la un forum economic organizat la Preşedinţie, susţinând că scenariul puciului a fost „scris în străinătate”.

 

Şeful statului a criticat decizia autorităţilor germane de a-i interzice să se adreseze, într-o videoconferinţă, susţinătorilor săi strânşi duminică la Koln, deşi reprezentanţii kurzilor din PKK au avut acest drept. PKK este considerată o organizaţie teroristă de Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.

 

Erdogan a avertizat şi că susţinătorii clericului de opoziţie Fethullah Gulen vor încerca din nou să controleze armata, dacă aceasta nu va fi restructurată. În aceste condiţii, el a pus sub semnul întrebării parteneriatul strategic pe care îl are Turcia cu SUA, dacă Washingtonul refuză să îl extrădeze pe Gulen.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22