Peste 260.000 de bărbați au părăsit Rusia de la decretarea mobilizării „parțiale”

L. G. | 26.09.2022

După ce Putin a semnat decretul de mobilizare „parțială”, 261.000 de bărbați incorporabili ar fi fugit din Rusia, scrie Novaia Gazeta Evropa, citând surse din Administrația Prezidențială și FSB.

Pe aceeași temă

La Kremlin, chiar de miercuri, ziua în care a fost anunțată mobilizarea, a început să se vorbească despre închiderea granițelor pentru bărbații care pot fi mobilizați. Autoritățile au discutat despre acest subiect când forțele de securitate au început să primească rapoarte privind numărul de bărbați care părăsesc Rusia.

Potrivit sursei citate, cea mai recentă referință a FSB, care „s-a plimbat prin birouri” pe 25 septembrie, conține o cifră de 261.000 de bărbați care au părăsit Rusia de miercuri până sâmbătă seara.

„Atmosfera este de așa natură încât forțele de securitate și Ministerul Apărării îl vor putea convinge pe Putin să închidă granițele înainte de a fi prea târziu”, a spus sursa.

După „referendumuri”, bărbaților cu vârste de mobilizare li se va interzice să părăsească Rusia

Autoritățile ruse vor închide frontierele pentru bărbații care au vârstă de mobilizare, a declarat pentru Meduza o sursă apropiată Administrației Prezidențiale (AP) a Federației Ruse. Potrivit acestuia, cea mai probabilă dată pentru introducerea interdicției este 28 septembrie.

A doua sursă, de asemenea apropiată Administrației Prezidențiale, spune că acest lucru se va întâmpla „după referendumurile” care au loc în autoproclamata RPD, RPL și în teritoriile ocupate din regiunile ucrainene Herson și Zaporojie. Acestea se vor încheia în seara zilei de 27 septembrie.

Sursa a mai menționat că va exista o aparentă „viză de ieșire”: „pentru a părăsi Rusia, bărbații vor trebui să obțină permisiunea biroului de înregistrare și înrolare militară”.

Mobilizarea în Rusia a început la 21 septembrie. Potrivit președintelui rus Vladimir Putin, cei care se află în rezervă și au specializările militare corespunzătoare și experiența de luptă sunt supuși la recrutare. Pe portalul guvernamental „Explain.rf” se spune că „cu prioritate” sunt supuși mobilizării soldații și sergenții cu vârsta de până la 35 de ani, subofițerii - până la 50 de ani, ofițerii superiori - până la 55 de ani. După cum a scris anterior Meduza, soldații și sergenții sunt în rezervă până la 50 de ani, iar generalii - până la 70 de ani.

În cadrul mobilizării, Rusia va aduce sub arme 1,2 milioane de persoane, a declarat anterior pentru Meduza o sursă apropiată de unul dintre ministerele federale. Kremlinul neagă acest lucru.

„Mobilizarea parţială” a Rusiei pentru războiul din Ucraina a început haotic, pe fondul protestelor, al greşelilor de redactare şi al exodului de cetăţeni care fug din Rusia, în timp ce Kremlinul înăspreşte regulile privind sustragerea de la ordinele militare, transmite CNN. Peste 8.500 de ruşi au călătorit sâmbătă în Finlanda vecină pe cale terestră, potrivit oficialului Gărzii de Frontieră finlandeze, Matti Pitkäniitty.

Anunţul mobilizării a declanşat demonstraţii împotriva războiului în întreaga ţară, care au fost rapid reprimate de poliţie. Cel puţin 1.472 de protestatari au fost reţinuţi în zeci de oraşe din Rusia începând de sâmbătă, potrivit grupului independent de monitorizare a protestelor OVD-Info.

De asemenea, a declanşat un exod din Rusia, deoarece bărbaţii de vârstă militară fug din ţară pentru a nu risca să fie recrutaţi, înregistrările video arătând cozi lungi la punctele de trecere a frontierei terestre în mai multe ţări vecine, precum şi o creştere bruscă a tarifelor aeriene şi zboruri epuizate în ultimele zile.

Peste 8.500 de ruşi au călătorit sâmbătă în Finlanda vecină pe cale terestră, potrivit oficialului Gărzii de Frontieră finlandeze, Matti Pitkäniitty. Cifra a reprezentat o creştere de 62% faţă de sâmbăta precedentă, a precizat acesta pe Twitter.

Punctul de trecere a frontierei Vaalimaa, în sud-estul Finlandei, a fost cel mai aglomerat punct de trecere a frontierei pentru ruşii care intră în ţară, a precizat Pitkäniitty într-un alt tweet duminică, adăugând că la ora locală 8.00 a.m. coada era de aproximativ 500 de metri.

Ksenia Thorstrom, o deputată municipală rusă din Sankt Petersburg care a părăsit Rusia, a calificat mobilizarea drept o „decizie foarte nepopulară", în comentarii făcute sâmbătă pentru CNN.

„Nu mă aşteptam ca Putin să facă acest lucru", a declarat Thorstrom, arătând protestele din întreaga ţară şi adăugând că „atunci când primul şoc va trece, rezistenţa va creşte".

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22