Peste 34.000 de oameni au murit în Turcia și Siria. Salvatorii încă mai descoperă supraviețuitori

L. G. | 13.02.2023

Șefa Comisiei UE promite un sprijin suplimentar pentru Turcia răspund apelului președintelui Erdogan. Convoaie ONU cu ajutoare au ajuns în weekend în nord-vestul Siriei.

Pe aceeași temă

Numărul morților în Turcia și Siria în urma cutremurului catastrofal de luni a ajuns la cel puțin 34.179 duminică.

Numărul morților în Turcia a ajuns la 29.605, a declarat duminică Centrul turc de coordonare a situațiilor de urgență SAKOM.

Numărul de morți confirmat în Siria este de 4.574. Acest număr include peste 3.160 în regiunea controlată de rebelii din nord-vestul Siriei, potrivit Ministerului Sănătății al a Guvernului Salvării din autoritatea de guvernare.

Numărul morților din Siria include, de asemenea, 1.414 de decese în partea deținută de guvernul de la Damasc, potrivit agenției de știri de stat SANA.

Cutremurul de luni din Turcia și Siria a ajuns să fie cel de al șaselea cel mai mortal dezastru natural din acest secol, după cutremurul din 2005 din Pakistan, care a ucis cel puțin 73.000 de oameni

În același timp, cele două țări se confruntă cu o imensă criză umanitară. Până la un milion de oameni depind de ajutoarele primite, pentru a supraviețui. Peste 5 milioane au rămas fără un acoperiș deasupra capului, doar în Siria.

Într-un comunicat de presă de miercuri, Comisia Europeană a transmis că operațiunea sa în regiunile afectate este una dintre „cele mai mari de căutare și salvare” efectuate vreodată prin Mecanismul de protecție civilă.  24 de țări, dintre care 21 membre UE, au trimis în Turcia până acum 38 de echipe de salvare formate din 1.651 de persoane și 106 câini de căutare și salvare.

O femeie în vârstă de 40 de ani din Gaziantep, Sibel Kaya, a fost salvată de sub dărâmături la 170 de ore după primul cutremur devastator de luni, relatează agenția Anadolu.

Salvatorii au reuşit să ajungă noaptea trecută la nivelul parterului unei clădiri de cinci etaje prăbuşită şi au scos-o în viaţă pe Siibel Kaya. Femeia a fost transportată la spital.

Potrivit agenției Anadolu, citată de news.ro, echipele de intervenţie au salvat în intervalul de 141 de ore până la 163 de ore de după cutremurul de la începutul săptămânii trecute cel puţin 41 de persoane.

În Antakya, au fost scoşi de sub dărâmături un sirian, Adnan Ahmad Amir, şi fiica sa Emira, de 4 ani. Prima dorinţă a bărbatului a fost să bea un ceai turcesc tare. „Ceaiul este pregătit, este pregătit”, au reacţionat salvatorii.

În localitatea Besni din Adiyaman, a fost salvată o fată de 13 ani, Hanim Gullu, după 145 de ore sub dărâmături. Speriată, ea i-a implorat pe salvatori să nu îi facă injecţie: „Vă rog, nu îmi faceţi injecţie”. „Draga noastră Hanim, nu este injecţie, uite, este un şerveţel”, au reacţionat cei de acolo.

În zonele din nord-vestul Siriei, aflate sub controlul opoziţiei şi care au fost grav afectate de cutremurele de luni, grupul de salvatori al Căştilor Albe a anunţat sâmbătă încheierea operaţiunilor de căutare a supravieţuitorilor. Decizia a fost luată după ce, începând de joi, salvatorii nu au mai reuşit să găsească persoane în viaţă sub ruine, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Organizaţia a informat că „operaţiunile de căutare şi salvare sunt considerate a fi încheiate” şi a amintit că echipele sale „au lucrat fără oprire timp de 108 ore în peste 40 de oraşe, localităţi şi sate” unde 479 de clădiri s-au prăbuşit complet şi 1.481 au suferit daune semnificative.

SUA suspendă sancțiunile împotriva Siriei

SUA suspendă sancțiunile împotriva Siriei „astfel încât cei care acordă ajtor să se poată concentra” asupra a ceea ce este urgent: ”salvarea de vieţi şi reconstrucţia”

Departamentul de Stat american a emis o autorizație valabilă timp de șase luni pentru a putea trimite ajutoare umanitare în Siria, după cutremurele de săptămâna trecută, anunță DPA, citat de Agerpres.

Până acum, astfel de acțiuni erau restricționate în conformitate de sancțiunile impuse de Washington asupra regimului de la Damasc.

Oficialităţi guvernamentale siriene au cerut de luni comunităţii internaţionale să elimine sancţiunile, apreciind că acestea au provocat lipsa de resurse şi echipamente grele pentru căutarea victimelor în ruine. Bilanţul morţilor provocate de seisme în Siria – inclusiv în teritoriile din nord-vest controlate de rebeli – a ajuns la aproape 3400.

”În timp ce aliaţii internaţionali şi partenerii umanitari se mobilizează pentru a-i ajuta pe cei afectaţi, vreau să fie foarte clar că sancţiunile SUA din Siria nu vor sta în calea eforturilor care salvează vieţi pentru poporul sirian”, a declarat Wally Adeyemo, adjunct al secretarului Trezoreriei americane. Autorizaţia emisă extinde reglementările cu scop umanitar existente, ”astfel încât cei care acordă asistenţă să se poată concentra asupra a ceea ce este cel mai necesar: salvarea de vieţi şi reconstrucţia”, a adăugat el.

Statele Unite au anunțat un ajutor imediat de 85 milioane de dolari sub formă de asistență umanitară pentru Turcia și Siria. În același timp, Comisia Europeană și președinția suedeză a Consiliului Uniunii Europene va organiza în luna martie o conferință a donatorilor pentru a veni în sprijinul acestor țări.

Rezidenții și salvatorii care au venit din alte orașe au relatat despre înrăutățirea condițiilor de securitate, vorbind despre extinderea jafurilor din magazinele și casele distruse.

Președintele turc Tayyip Recep Erdogan a declarat că guvernul său va lupta ferm împotriva hoților, mai ales că se confruntă cu acuzații privind răspunsul tardiv pentru salvarea victimelor devastatorului cutremur și acordarea de ajutoare supraviețuitorilor din regiunile sinistrate, înainte de alegerile programate pentru iunie, care se așteaptă să fie cele mai dure din ultimele două decenii de când se află la putere.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2023 Revista 22