Peste un milion de francezi au demonstrat pe străzi împotriva reformei pensiilor inițiată de Macron

L. G. | 20.01.2023

Proiectul pentru reforma pensiilor al președintelui Macron a declanșat proteste masive, greve și probabil că vor urma noi revolte pe străzile Franței, sindicatele chemând la noi demonstrații pe 31 ianuarie

Pe aceeași temă

Mult așteptatul proiect de lege pentru reforma pensiilor depus la parlament va duce la creșterea vârstei oficiale de pensionare cu doi ani, de la 62 la 64 de ani. Și chiar așa, se declanșează... în timp ce autoritățile franceze se pregătesc pentru mai mult haos în săptămânile următoare. Anterior, sindicatele promiteau „mama tuturor bătăliilor”.

Sindicatele franceze au protestat chemând la demonstrații care au adunat peste un milion de francezi pe străzile din principalele orașe.

Drept urmare, transportul public a suferit întreruperi semnificative, în timp ce multe școli sunt deja închise, pe fondul a peste 200 de proteste  desfășurate joi în principalele orașe în toată Franța.

Transportul în comun a fost blocat în Paris, Toulouse, Marsilia, Nantes și Nisa, din cauza grevelor, iar Turnul Eiffel a fost închis vizitatorilor, pe măsură ce protestele se amplifică.

Opt sindicate majore au desemnat joi „prima zi de greve și proteste” – promițând  multe altele.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">It’s popping off in France after Macron’s government elected to raise the retirement age by 2 years to 64.<a href="https://t.co/PSg64oFs2W">pic.twitter.com/PSg64oFs2W</a></p>&mdash; Citizen Free Press (@CitizenFreePres) <a href="https://twitter.com/CitizenFreePres/status/1616148695858438144?ref_src=twsrc%5Etfw">January 19, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Ministerul Educației din Franța a declarat că peste 40% din profesorii de la școlile primare, precum și o treime dintre profesorii de liceu participă la greve, forțând multe unități de învățământ să-și închidă porțile în ziua de joi și, posibil, și săptămânile următoare.

Autoritatea feroviară franceză SNCF a raportat o „perturbare gravă” în toată țara, liniile de metrou din Paris trebuind să implementeze închideri parțiale. „Pe unele linii de cale ferată funcționau doar unul din 10 trenuri, în timp ce metroul din Paris efectua curse limitate”, a informat BBC.

Sindicatele declară război

După o primă zi de acțiune reușită (2 milioane de participanți potrivit sindicatelor, 1,1 milioane potrivit oficialităților), sindicatele se pregătesc pentru o nouă mobilizare (mama tuturor bătăliilor) împotriva reformei pensiilor, marți, 31 ianuarie, în speranța că demonstrațiile și grevele vor determina executivul să dea înapoi, relatează Franceinfo.

Tăcut de la adresarea sa către francezi de anul nou, președintele Emmanuel Macron a reacționat și el de la Barcelona, unde se afla în deplasare, cu ocazia unui summit franco-spaniol. Președintele Macron a considerat că este „bine și legitim ca toate opiniile să poată fi exprimate (…) evident fără violență sau daune”. O opinie împărtășită și de prim ministra Elisabeth Borne care a salutat „condițiile bune” în care au avut loc demonstrațiile. „Permiterea exprimării opiniilor este esențială pentru democrație. Să continuăm să dezbatem și să convingem”, a îndemnat ea.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">🇫🇷✊ Mass strikes against pension reform have begun in France – Le Figaro.<br><br>Mass strikes and protests against the pension reform have begun in almost all cities of France, according to which the retirement age is planned to be increased from 62 to 64 years. <a href="https://t.co/GePf11tW48">pic.twitter.com/GePf11tW48</a></p>&mdash; AZ 🛰🌏🌍🌎 (@AZgeopolitics) <a href="https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1616087521376538625?ref_src=twsrc%5Etfw">January 19, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Cert este că această primă zi de mobilizare seamănă mai ales cu un prim test major al celui de-al doilea mandat de cinci ani al președintelui Macron. Căci, dacă sunt demonstrații, proteste, „totul este normal”, a observat un consilier. Și un ministru a adăugat: „Nu ne așteptam să fim întâmpinați cu flori”.

De la Barcelona, guvernul a fost instruit să nu minimalizeze amploarea mobilizării. „Nu este fără precedent, este o reformă a pensiilor”, remarca laconic o persoană apropiată de prim ministra Borne.

Reacția lui Macron

Este o strategie asumată pentru a nu da impresia că se dă înapoi în fața străzii, în condițiile în care executivul are o marjă de manevră limitată. Departe de marșuri, departe de manifestații, președintele Macron transmite acest mesaj de fermitate: indiferent de mobilizare, reforma pensiilor – o măsură emblematică a programului său de campanie electorală în 2022 – este perfect legitimă.

O spune șeful statului: francezii au decis deja. „La alegerile prezidențiale, care au avut loc în urmă cu doar câteva luni, și la alegerile legislative, care au avut loc în urmă cu câteva luni, lucrurile au fost spuse clar: trebuie să continuăm cu această reformă. Și o vom face cu respect, în spiritul dialogului, dar cu determinare și cu spirit de responsabilitate”.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">WATCH - France face strikes, widespread protests over pension changes<a href="https://t.co/1pXinUO0Q1">pic.twitter.com/1pXinUO0Q1</a></p>&mdash; Insider Paper (@TheInsiderPaper) <a href="https://twitter.com/TheInsiderPaper/status/1616080268955357188?ref_src=twsrc%5Etfw">January 19, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Șeful statului a făcut din realegerea sa în aprilie anul trecut singurul judecător al păcii sociale. Această declarație este opusă celei făcute în seara celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale, când s-a declarat „obligat” de votul celor care au ales să o blocheze pe Marine Le Pen, fără a adera la proiectul acesteia. „A fost un lucru bun pe care a putut să-l facă”, a confirmat în privat șeful statului, cu riscul de a pune gaz pe foc – lucru pe care a vrut să-l evite – și de a relansa criticile la adresa stilului său arogant, o mare problemă a stângii și a sindicatelor.

Joi seară, înainte de a părăsi Barcelona, șeful statului nu a scos un cuvânt despre reforma pensiilor în fața comunității franceze. Cu toate acestea, în capătul camerei, un tânăr este evacuat. Pe tricoul său, el a scris „Nu reformei pensiilor”, ca dovadă că, chiar și la 1.000 de km de Paris, „mama tuturor bătăliilor” îl ajunge din urmă și pe Emmanuel Macron, care joacă probabil pe imaginea sa de președinte reformator.

<blockquote class="twitter-tweet"><p lang="en" dir="ltr">🇫🇷 French workers walked off their jobs Thursday in an attempt to derail a planned pension reform that would see the retirement age pushed up by two years to 64.<br><br>How is the strike expected to impact France? FRANCE 24&#39;s <a href="https://twitter.com/smougin?ref_src=twsrc%5Etfw">@smougin</a> explains ⤵️ <a href="https://t.co/S0YDH7hPRR">pic.twitter.com/S0YDH7hPRR</a></p>&mdash; FRANCE 24 English (@France24_en) <a href="https://twitter.com/France24_en/status/1616004526317731840?ref_src=twsrc%5Etfw">January 19, 2023</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

Dar, în spatele acestui mesaj de fermitate, guvernul se gândește la strategia sa și la marja de manevră de care dispune. Dacă, pe termen lung, executivul ar putea fi obligat să renunțe la balast, negocierile sunt foarte limitate. Faimoșii 1.200 de euro brut să fie transformați în net? Nu e deloc cert. Un alt punct de dispută: cei 44 de ani de contribuții pentru cei care au început să lucreze înainte de 20 de ani. Indicele privind angajarea seniorilor, ca să nu mai vorbim de emblematica majorare a vârstei legale de pensionare la 64 de ani, irită chiar și în rândul macroniștilor: „Să continuăm să dezbatem și să convingem”, a scris astfel joi seara pe Twitter prim ministra Borne. Acest lucru este cu atât mai important cu cât calendarul se va accelera: Consiliul de Miniștri luni 23 ianuarie, apoi începutul bătăliei în Adunarea Națională, în comisie, pe 30 ianuarie. A doua zi, sindicatele vor ieși din nou în stradă pentru a doua zi de acțiune majoră.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22